Economie

Cum să procedezi dacă vrei să-ți deschizi un cont bancar online?

Procedura de deschidere a unui cont bancar este destul de ușoară, dar dacă te gândești că trebuie să mergi până la bancă, să aștepți la rând la ghișeu și să pierzi atât de mult timp pentru o simplă formalitate, s-ar putea să amâni momentul. Din fericire, unele dintre instituțiile bancare de pe piața locală le oferă în prezent clienților posibilitatea de a-și deschide un nou cont curent exclusiv prin mijloace online. Această soluție este recomandabilă în special în contextul pandemiei de coronavirus, dar totodată și luând în considerare modernizarea tehnologică. Totuși, procedurile diferă de la o bancă la alta, așa că îți vom explica mai departe care sunt opțiunile tale.

Deschiderea unui cont bancar cu solicitare online
La anumite bănci locale beneficiezi de deschidere cont cu zero costuri, întreaga activitate desfășurându-se printr-o online. Ca să poți accesa acest serviciu, la fel ca în cazul oricărei alte instituții financiare, trebuie să ai peste 18 ani și cetățenie română, să fii beneficiarul real al fondurilor. Pentru a face cererea, ai nevoie de o adresă de email validă, cartea de identitate, un număr de telefon mobil, conexiune stabilă la internet și un computer, tabletă sau smartphone dotate cu cameră video. Pentru început, va fi necesar să te fotografiezi pentru identificare, după care trebuie să completezi un formular cu datele tale personale, ca de exemplu studii, ocupație, numele angajatorului, informații despre veniturile tale sau alte detalii financiare.

După finalizarea procedurii de completare a datelor, beneficiarul alege pachetul dorit pentru contul bancar și confirmă adresa de livrare a cardului, dacă va fi atașat contului. Ulterior, toate informațiile sunt confirmate printr-un apel video cu un angajat al băncii pentru validarea solicitării. Mai departe, semnezi electronic contractul prin SMS, respectiv vei primi un mesaj de validare, iar apoi documentele îți vor fi transmise pe email. Identificarea personală și semnarea actelor aferente contului se realizează exclusiv digital și cardul va fi trimis la domiciliul clientului.


Deschiderea unui cont bancar prin aplicație mobilă

În anumite situații, dacă intenționezi să-ți deschizi un cont bancar de la distanță și fără să interacționezi cu vreun reprezentant al instituției, ai posibilitatea de a face acest lucru și prin intermediul aplicațiilor mobile. Multe dintre bănci le oferă clienților aplicații de mobile banking pentru Android și iOS prin care aceștia pot avea parte de numeroase servicii online. Așadar, ai nevoie în primul rând de un telefon inteligent pe care să-ți poți descărca aplicația respectivă, după care fie te autentifici, fie îți creezi cont, iar apoi poți demara procedurile pentru un nou cont bancar.

Deschiderea unui cont bancar prin internet banking
În cazul în care ești deja clientul unei instituții bancare și poți accesa serviciul de internet banking, poți să-ți deschizi un cont bancar online foarte ușor. Pentru acest lucru ai posibilitatea de a intra pe website-ul băncii de pe calculator, tabletă sau telefon mobil. În funcție de bancă, este important ca înainte de a opta pentru deschiderea unui cont bancar prin această modalitate să fi încheiat un contract de servicii pentru internet banking cu instituția respectivă. În acest fel, poți accesa aplicația pe baza unui nume de utilizator și a unei parole și folosind, după caz, un cod unic generat de Token/eToken.

Dacă optezi pentru deschiderea unui cont bancar online, pe lângă faptul că salvezi foarte mult timp prețios și efectuezi întreaga procedură în doar câteva minute, te poți bucura de oferte care includ comisioane zero, plăți online sau retrageri gratuite de la ATM, acces la extrasele de cont ori multe alte facilități asemănătoare.
Sursa:AGERPRES