Cultură

TIFF Sibiu: Filme românești, proiectate în premieră

Câteva dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului vor fi proiectate în premieră la Sibiu, de vineri până duminică, în prezenţa regizorilor şi a actorilor, în cadrul celei de-a 15-a ediţii Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), informează un comunicat de presă.

Filmul „Neidentificat”, distins anul trecut cu Premiul special al juriului la Festivalul de la Varşovia, va fi proiectat vineri, de la ora 17.45, la Cine Gold, în prezenţa actorului Bogdan Farcaş. „Neidentificat” a fost ales drept favorit al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film la TIFF 2021 (Premiul FIPRESCI).

După premiera sold-out în prima zi la TIFF Sibiu, la cererea publicului, documentarul „România Sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) va fi proiectat şi vineri, de la ora 21:45, la Muzeul Astra. Iniţiat în urmă cu 10 ani, „România Sălbatică” aduce pe marele ecran filmări în premieră pentru ţara noastră şi poveşti unice despre biodiversitatea României. În urma adăugării acestei proiecţii, filmul iniţial programat la Muzeul Astra de la ora 21.45, „Succes de public” (r. Emmanue Courcol) va fi proiectat la ora 20:00 în Sala Mare de la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Povestea unei femei devenite peste noapte persona non grata după ce câinele ei regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou este transformată într-o satiră socială în filmul #dogpoopgirl (r. Andrei Huţuleac). Lungmetrajul va putea fi vizionat în premieră la Sibiu sâmbătă, de la ora 18:00 la Cine Gold, cu participarea regizorului Andrei Huţuleac. Distins cu trei premii la Festivalul de la Moscova, inclusiv Trofeul pentru Cel mai bun film străin, #dogpoopgirl a fost desemnat la TIFF 2021 cel mai bun film românesc de debut.

Tot sâmbătă, de la ora 21.45, în parcarea supraterană Promenada Sibiu, cei prezenţi vor avea ocazia să vizioneze debutul în regie al lui Octavian Strunilă, în prezenţa acestuia: „Complet necunoscuţi”, adaptarea românească a comediei-fenomen „Perfetti Sconosciuti.” Şapte prieteni buni se întâlnesc la cină. Pare a fi o seară normală, până când gazda propune un joc: toată lumea să-şi aşeze telefoanele pe masă, să citească cu voce tare fiecare mesaj primit ?i să răspundă la toate apelurile de faţă cu toţi. Lucrurile o iau, evident, razna.

Un action dramatic în decor montan, „Tata mută munţii” este proiectat în premieră la TIFF Sibiu în prezenţa regizorului Daniel Sandu sâmbătă seara, de la ora 21:45, la Muzeul Astra. După ce fiul său dispare în munţi şi căutările iniţiate sunt zadarnice, tatăl său decide să-şi adune propria echipă de salvatori şi să se aventureze în natură.

În ultima zi de festival, duminică, de la ora 20.00, cel mai recent film al regizorului Marian Crişan, „Berliner”, va putea fi urmărit la Cine Gold. Actorul Ovidiu Crişan va veni la final pentru întâlnirea cu publicul.

„Întregalde”, un film care ridică întrebări despre generozitate şi supravieţuire, poate fi văzut duminică, de la ora 21.45, în parcarea supraterană Promenada Sibiu, cu participarea regizorului Radu Muntean, care va răspunde întrebărilor venite din public. Prezentat la Festivalul de Film de la Cannes (2021), filmul urmăreşte trei orăşeni care merg într-un sat din judeţul Alba să doneze pachete cu mâncare. În drumul lor întâlnesc un bătrân pe care vor să-l ajute, dar curând rămân blocaţi într-un şanţ din pădure şi totul se complică.