Politic

Turcia promite intensificarea cooperării cu Pakistanul pentru a asigura stabilitatea Afganistanului și a regiunii

Turcia va depune toate eforturile pentru a asigura stabilitatea Afganistanului și a regiunii, a declarat duminică, 15 august, președintele Recep Tayyip Erdoğan, promițând să intensifice cooperarea cu Pakistanul pentru a opri un potențial aflux de refugiați din această țară, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Vom depune toate eforturile pentru stabilitatea regiunii și a Afganistanului”, a declarat Erdoğan, menționând recentele evoluții îngrijorătoare din această țară, cu ocazia ceremoniei de livrare a unei corvete construite de Turcia către forțele de securitate pakistaneze, care a avut loc la 15 august la Istanbul. Președintele pakistanez Arif Alvi și alți oficiali pakistanezi au participat, de asemenea, la ceremonie.

După ceremonie, Erdoğan și Alvi au avut o întâlnire față în față în cadrul căreia au discutat despre relațiile bilaterale, precum și despre invadarea de către talibani a aproape întregului Afganistan, în contextul în care insurgenții au intrat în Kabul în weekend.

Erdoğan a declarat că Turcia va colabora îndeaproape cu Pakistanul, descriind rolul acestuia din urmă în stabilizarea și aducerea păcii în Asia de Sud ca fiind vital.

„Îngrijorările legate de un nou aflux major de refugiați provenit din instabilitatea crescândă din această regiune pot fi prevenite doar în acest fel. Turcia se confruntă cu un aflux de refugiați afgani prin Iran”, a declarat Erdoğan.

Turcia și Pakistanul își vor intensifica eforturile în acest scop, a subliniat el, adăugând că vor folosi toate mijloacele posibile în acest sens.

Insurgenții talibani au intrat în Kabul din toate părțile orașului la 15 august, după ce au cucerit aproape toate provinciile în ultima perioadă, în urma retragerii trupelor NATO și ale Statelor Unite. Turcia protejează aeroportul din Kabul cu aproximativ 500 de soldați și negociază cu SUA pentru continuarea misiunii în noua perioadă.