Cultură

“HAI SĂ NE CUNOAȘTEM”

Institutul Yunus Emre în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România și Biroul Consilierului pe Educație al Ambasadei Republicii Turcia la București au organizat evenimentul intitulat „Hai să ne cunoaștem”, eveniment dedicat comemorării poetului Yunus Emre cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la trecerea sa în neființă.

Cu ocazia celei de-a 700-a aniversări a morții poetului anatolian, anul 2021 a fost declarat de UNESCO “Anul lui Yunus Emre”, iar prin decretul Președintelui Republicii Turcia “Anul lui Yunus Emre și al Limbii Turce”. Cu acest prilej Institutul Yunus Emre, care a desfășurat numeroase evenimente în centrele sale din străinătate, a organizat la Constanța al optulea eveniment din cadrul proiectului “Hai să ne cunoaștem”.

Activitățile din cadrul proiectului care vizează comemorarea lui Yunus Emre și consolidarea legăturilor noastre culturale și istorice cu arta în țările cu care împărtășim valori comune se desfășoară în România, Constanța și București.

Moment de dublă fericire la Constanța

Evenimentul a fost primit cu mare interes de constănțeni. În cadrul evenimentului au fost oferite și certificatele de limba turcă cursanților care au absolvit cursurile de limba turcă organizate de Institutul Yunus Emre.

Au participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța Excelența Sa Emre Yurdakul, cursanții institutului, dar și cei care îndrăgesc cultura turcă.

Evenimentul a debutat cu dansurile folclorice turcești susținute de Ansamblul “Delikanlılar” al Uniunii Democrate Turce din România, iar poeziile lui Yunus Emre, care conțin mesaje despre universalitate și umanitate, au fost interpretate de artistul și prezentatorul Institutului Yunus Emre, Mert Talat Dilekçioğlu.

A urmat un moment inedit susținut de actorul de teatru Abdülaziz Öktem. Acesta l-a însuflețit pe Hacivat, unul din personajele principale ale teatrului tradițional turcesc Hacivat-Karagöz.

Cei prezenți au avut ocazia de a descoperi tainele picturii pe apă Ebru. Micii spectatori au realizat picturi pe apă și le-au transpus pe hârtie sau canvas. Copiilor le-au fost oferite și puzzle-uri inspirate din filozofia lui Yunus Emre “4 uși, 40 de macamuri”.

Seria evenimentelor organizate în cadrul proiectului “Hai să ne cunoaștem” se vor încheia la București.