Încălzirea unei locuințe ridică de cele mai multe ori probleme beneficiarilor deoarece aceștia trebuie să decidă asupra sistemelor pe care le vor folosi în acest sens. În afară de centrala termică, unde oricum există destul de multe posibilități, caloriferele sunt și ele foarte importante. Iată care sunt opțiunile pe care le ai la îndemână atunci când vine vorba despre alegerea sistemului de încălzire pentru locuința ta.
Calorifere din oțel
Caloriferele din oțel sunt o investiție rentabilă, pe care merită să o iei în calcul atunci când vine vorba despre încălzirea casei. Mai ales că, deși sunt produse cu o greutate redusă, au un randament foarte ridicat. De asemenea, caloriferele din oțel sunt o opțiune bună pentru orice tip de cameră, indiferent de nivelul de umiditate; faptul că sunt confecționate din acest material le conferă proprietatea de a avea diferite forme și dimensiuni.
Un alt avantaj major este acela că, indiferent de dimensiunea camerei pe care vrei să o încălzești, nu îți trebuie mai multe calorifere/legături la nivelul instalației. Datorită eficienței lor, vei putea folosi un singur calorifer care să aibă o putere de acoperire mai mare.
Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi caloriferele din oțel este acela că se încălzesc foarte repede și, implicit, ridică rapid temperatura în spațiul în care sunt amplasate pentru ca tu să te poți bucura de confort.
În plus, caloriferele din oțel au o rezistență foarte ridicată la șocuri mecanice grație materialului calitativ și durabil din care sunt realizate.
Calorifere din aluminiu
Caloriferele din aluminiu sunt o soluție perfectă pentru încălzirea spațiilor deoarece și acestea au câteva avantaje notabile. Aceste tipuri de calorifere sunt deosebit de estetice și au un randament termic ridicat. Durata lor de viață este de cel puțin 10 ani, dar ajung în condiții normale de utilizare, chiar și până la 20 de ani.
Un aspect poate mai puțin plăcut al acestui tip de calorifere este faptul că acestea sunt destul de sensibile la șocuri mecanice, motiv pentru care necesită protecție.
Totuși, chiar și în ciuda acestui aspect, caloriferele din aluminiu sunt deosebit de eficiente, având și un preț accesibil oricărui buget.
Ca și în cazul caloriferelor din oțel și cele din aluminiu pot fi realizate în forme și dimensiuni diferite și pot fi amplasate pe perete grație greutății reduse, aspecte avantajoase în contextul utilizării raționale a spațiului dintr-o locuință.
Sistemele de încălzire în pardoseală
O altă soluție eficientă de încălzire a locuințelor o reprezintă sistemele din pardoseală. Acestea sunt, în fapt, o „țesătură“ de țevi prin care trece agentul termic, astfel încât pardoseala să fie încălzită.
Dezavantajul major al sistemelor de încălzire în pardoseală este tocmai prețul foarte ridicat, însă la nivel de investiție de viitor rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. În plus, față de montajul obișnuit al caloriferelor uzuale, sistemele de încălzire în pardoseală necesită instalatori specializați.
Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi instalate doar în cazul unor anumite tipuri de acoperiri, așa că este foarte important să te documentezi serios. Spre exemplu, există doar anumite tipuri de parchet care pot fi montate peste un sistem de încălzire în pardoseală, vinilul modular nu poate fi folosit, iar placajele ceramice sunt potrivite, însă cu izolare și în anumite grosimi.
Sistemul de încălzire potrivit este acela care îți poate oferi toate caracteristicile de confort dorite, dar și durabilitatea de care are nevoie o investiție de acest tip. Alege așadar inspirat sistemul de încălzire și profită din plin de avantajele sale.