Politic

Ministrul Justiției Predoiu: După desfiinţarea SIIJ este firesc ca MCV să înceteze

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că este „firesc” ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să înceteze după desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

„Desfiinţarea SIIJ este un obiectiv principal în programul de guvernare. Este, de asemenea, un obiectiv în planul MCV. Desfiinţarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. România este pregătită tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen încă în 2020. Menţinerea în afara acestui spaţiu Schengen afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor”, a afirmat Predoiu, la dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că sistemul judiciar românesc este similar ca funcţionare cu alte sisteme europene, iar problemele Justiţiei din România sunt comune cu cele ale altor state membre UE.

„Pe baza acestui obiectiv consfinţit şi constatat, făcut inclusiv de organisme independente, putem afirma că, în măsura în care ne atingem obiectivele MCV restante, inclusiv desfiinţarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze. (…) Este încă un motiv pentru care Ministerul Justiţiei n-a întârziat nicio zi să promoveze acest proiect către Parlament, care are, până la urmă, decizia finală. În general, problemele societăţii româneşti, inclusiv corupţia, inclusiv în Justiţie, reprezintă şi problemele altor societăţi din cadrul Uniunii Europene. De aceea, noi trebuie să îndeplinim cât mai repede obiectivele din MCV, pentru că trebuie să ne aliniem concret cu toate celelalte state membre ale UE. Au existat mai multe tentative lăudabile de desfiinţare a SIIJ. (…) Ultima, cea mai recentă, cea de anul trecut, de asemenea, blocată în Parlament”, a explicat ministrul.

În opinia sa, SIIJ trebuia desfiinţată mai demult. El a calificat situaţia din ultima vreme pe acest subiect drept un blocaj, „un nod gordian care trebuie tăiat”.

„Noi am informat totdeauna Comisia corect şi transparent asupra situaţiei de fapt cu privire la opiniile din sistemul judiciar privind desfiinţarea SIIJ, am informat corect asupra dorinţei coaliţiei şi Guvernului de a desfiinţa SIIJ. Am informat corect asupra programului de guvernare, inclusiv termenele de realizare. Am informat corect asupra faptului că vom proceda imediat la consultări şi la supunerea procedurilor legale de avizare. (…) Ministerul Justiţiei din România a fost şi va rămâne un reper al credibilităţii”, a transmis Cătălin Predoiu.