Politic

România va operaţionaliza rapid ajutorul financiar promis Republicii Moldova

România va operaţionaliza rapid, după votul în Parlament, ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Chişinău, în baza acordului parafat de premierii Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţă în 11 februarie 2022, a afirmat preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, în urma întâlnirii cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Nicoleta Pauliuc s-a aflat, în perioada 13-16 aprilie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu Lilian Carp, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, luni, AGERPRES, din delegaţia română au făcut parte senatorii Gheorghiţă Mîndruţă, Stela Firu şi Liviu-Dumitru Voiculescu, membri ai Comisiei de apărare.

Pauliuc a evidenţiat, în cadrul întâlnirilor, susţinerea financiară, tehnică şi diplomatică pe care România o acordă Republicii Moldova în contextul agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

„Am reluat angajamentul asumat la Conferinţa internaţională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova din 5 aprilie 2022, prin care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că Guvernul României oferă un pachet de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. Sunt doar două exemple de ajutor concret pe care ţara noastră le oferă Republicii Moldova într-un moment foarte delicat din perspectivă socio-economică, mai ales pe fondul războiului absurd început de ruşi”, a declarat Nicoleta Pauliuc în urma întrevederii cu Maia Sandu, potrivit comunicatului.

În cadrul întâlnirilor avute cu oficialii Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău, Pauliuc a lăudat eforturile făcute de autorităţile din Republica Moldova pentru gestionarea crizei migranţilor ucraineni, în contextul în care aproape 400.000 de ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul conflictului armat şi 100.000 de oameni se află încă pe teritoriul statului vecin.

„Eforturile făcute de Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău este absolut extraordinar având în vedere fluxul migratoriu extrem de mare. Ţări din UE – şi asta am văzut în urmă cu câţiva ani în contextul crizei imigranţilor din Siria – nu s-ar fi descurcat atât de bine ca Republica Moldova, care i-a primit pe refugiaţi şi, la fel ca România, le-a acordat sprijin şi ajutor concret. Este un motiv în plus pentru ca Bruxelles-ul să sprijine accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi să acorde sprijin financiar pentru gestionarea crizei umanitare pe care războiul început de ruşi o creează şi alimentează continuu”, a afirmat Pauliuc, după discuţiile cu ministrul de Interne din Republica Moldova, Ana Revenco.

La întâlnirea cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, Nicoleta Pauliuc a declarat că România, în calitate de stat membru NATO, va continua să sprijine Republica Moldova în implementarea reformelor stabilite în domeniul apărării. „Chiar dacă, odată cu declararea independenţei, Republica Moldova şi-a proclamat şi neutralitatea, trebuie să găsim soluţii pentru ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să beneficieze de o umbrelă de securitate”, a spus senatorul PNL.

De asemenea, preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că obiectivul strategic al României de a obţine independenţa energetică naţională trebuie să fie extins şi la nivelul Republicii Moldova, având în vedere că „Federaţia Rusă nu se fereşte să folosească gazul ca armă de şantaj împotriva Chişinăului”.

„Având în vedere evoluţiile legislative de la Bucureşti, deciziile strategice, suportul politic pe care acestea le au şi investiţiile aflate în derulare, independenţa energetică totală a României poate fi o ţintă viabilă în următorii trei, cinci ani. În acest context, în discuţiile avute cu oficialii de la Chişinău, am opinat că această umbrelă de protecţie trebuie şi va fi extinsă şi asupra Republicii Moldova. România are potenţialul de a creşte capacitatea de producţie atât de gaze naturale, cât şi de energie electrică, în aşa fel încât să acoperim şi necesarul Moldovei”, a adăugat Nicoleta Pauliuc, citată în comunicat.