Cultură

Ne luăm rămas bun de la pianistul Radu Lupu…

Scena românească este mai goală după plecarea marelui pianist român Radu Lupu, apreciat și aplaudat de specialiștii și iubitorii de muzică din întreaga lume. Cu o carieră impresionantă, a marcat și atins ascultătorii, fiind unul dintre aleșii care transforma muzica în magie.

Născut la Galați, a debutat la doar 12 ani cu un program de muzică pe care a compus-o integral. Studiul pianului l-a început la 6 ani, în orașul natal, cu Lia Busuioceanu, pentru ca la București să continue cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea, iar la 16 ani să obțină o bursă pentru Conservatorul din Moscova.

A devenit unul dintre cei mai importanți pianiști români și a susținut concerte pe cele mai mai mari scene ale lumii, alături de orchestre de prestigiu, așa cum sunt Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din New York, iar pentru activitatea sa, Radu Lupu a fost aplaudat și premiat. Astfel, i-a fost acordat premiul I la Concursul internațional de pian Van Cliburn (ediția 1966), la Festivalul Internațional „George Enescu” (ediția 1967) și la Concursul Internațional de pian Leeds (ediția 1969). În 1995, a primit Premiul Grammy pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu Sonata în Si bemol major și Sonata în La major de Franz Schubert, iar un an mai târziu Premiul Edison pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului cu sonate de Robert Schumann.

Astăzi, ne-au rămas înregistrările pentru a ne bucura în continuare de harul său.