ENERGIE

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei CE în România: Există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile

Există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile, a declarat, luni, 9 mai,  şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, în cadrul dezbaterii cu tema „15 ani de la aderarea României la UE. Contribuţia României la UE şi rolul său în consolidarea Uniunii”.

„Privind spre viitor, aşadar, combaterea schimbărilor climatice, a poluării, menţinerea unei planete vii – toate aceste lucruri sunt parte din Pactul verde european, pact asumat şi de România, care a dedicat 41% din totalul finanţării prin PNRR în economia verde. Pentru a atinge aceste obiective, unul din trei euro cheltuiţi la nivelul întregului buget multianual al UE va fi direcţionat înspre tranziţia verde, iar alocările corespunzătoare care revin României prin PNRR pot transforma acest veritabil proiect de ţară într-un accelerator al tranziţiei verzi, care să pună România pe harta energiei viitorului, pentru că există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile şi cred că trebuie să vorbim mai des despre asta. Vântul şi energia fotovoltaică, de exemplu, pot asigura mai multă energie curată în România. De asemenea, pot crea oportunităţi de relansare pentru zone recunoscute de altfel în tradiţia energetică a României”, a declarat Ramona Chiriac.

Ramona Chiriac a menţionat că PNRR, care urmează să aducă României 29 de miliarde de euro, este un plan „ambiţios”, dar şi „o şansă istorică” pentru ţara noastră „de a reveni în forţă”, reprezentând „un veritabil proiect de ţară care poate accelera transformarea economică” a României şi recuperarea unor decalaje faţă de alte state membre.