Politic

Premierul Ciucă: Guvernul a dovedit că şi-a îndeplinit obiectivele pentru fiecare etapă a PNRR şi o va face în continuare

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni, la reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, că Guvernul a dovedit, prin activitatea de până acum, că şi-a îndeplinit obiectivele pentru fiecare etapă a PNRR şi o va face în continuare.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, la reuniunea care a avut loc la Palatul Victoria a fost analizată situaţia apelurilor de proiecte competitive necesare pentru investiţiile prevăzute şi aprobate în cadrul PNRR.

Premierul Ciucă a solicitat instituţiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experţii Comisiei Europene astfel încât România să poată accesa resursele puse la dispoziţie.

„Vrem să ne asigurăm că paşii pe care îi parcurgem sunt optimi pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor asumate de România. Continuarea dialogului cu Comisia Europeană ne dă posibilitatea să clarificăm din timp toate acele elemente luate în considerare de experţi la evaluarea apelurilor de proiecte finanţate prin PNRR. Timpul şi ritmul în care acţionăm acum sunt decisive pentru ca reformele şi investiţiile pe care România şi le-a propus să se concretizeze cât mai repede în beneficiul românilor şi economiei naţionale”, a declarat Ciucă, citat în comunicat.

Totodată, prim-ministrul a felicitat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru că luni, în primele trei ore de la lansarea proiectelor, a înregistrat deja cereri de finanţare pentru peste 800 de milioane de euro din bugetul total de 2,7 miliarde al Fondului Local, componentă a PNRR.

„Procedurile transparente şi buna organizare sunt necesare pentru a ne asigura că reuşim să accesăm fiecare euro din cele 30 de miliarde”, a subliniat Ciucă.

Conform comunicatului, în cadrul PNRR sunt prevăzute şi aprobate investiţii care includ 69 apeluri de proiecte competitive, cu o valoare totală de 13,462 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 47% din valoarea totală a PNRR), din care 28 au termen de lansare în primele două trimestre ale acestui an.

„Până acum au fost identificate 20 de apeluri care includ scheme care trebuie notificate la Consiliul Concurenţei, a rezultat din analiza datelor puse la dispoziţie de ministere şi celelalte instituţii care gestionează implementarea PNRR. Dintre acestea, 8 au fost avizate sau sunt în curs de avizare la Consiliul Concurenţei, iar restul de 12 se află în diverse stadii de elaborare. Este vorba despre proiecte de investiţii care vizează pădurile şi protecţia biodiversităţii, managementul deşeurilor, eficienţa energetică şi rezilienţa clădirilor, domeniul energiei, transformarea digitală, sprijin pentru mediul de afaceri şi cercetare, dezvoltare şi inovare, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde, turismul, cultura şi buna guvernanţă”, precizează sursa citată.