Politic

Alexandru Rafila: Avem un prim draft al Strategiei de resurse umane în sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că există deja „un prim draft” al Strategiei de resurse umane în sănătate.

„Lucrăm foarte intens în această perioadă şi avem deja un prim draft al acestei strategii de resurse umane în care, când vom fi mai avansaţi, ne vom consulta cu dumneavoastră şi cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor, Colegiului Medicilor, ne vom consulta cu Federaţia Sanitas, ne vom consulta cu toţi actorii relevanţi încât să avem o strategie care să fie cunoscută, înţeleasă şi acceptată, încât la sfârşitul câtorva ani, pentru că sunt obiectiv, nu cred că lucrurile se vor schimba peste noapte sau se pot îmbunătăţi peste noapte, să putem să avem un rezultat care să vină în beneficiul pacienţilor din România”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a participat, la Institutul Naţional de Statistică, la conferinţa aniversară „Două decenii de solidaritate în sănătate”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, „confortul profesional” are două componente: una legată de condiţiile în care lucrează personalul medical, iar cealaltă care este legată de modul în care se raportează autorităţile şi populaţia la profesioniştii din sănătate.

„Cred că împreună putem să dezvoltăm două zone importante: cea de respect al autorităţilor pentru corpul medical şi cea de-a doua, care este cel puţin la fel de importantă, de respect al populaţiei pentru corpul medical şi pentru ceea ce corpul medical oferă populaţiei din România. Şi trebuie să lucrăm pentru acest lucru, care cred că este esenţial şi în obţinerea reparaţiilor de natură materială care trebuie făcută în mod diferenţiat pentru fiecare categorie sau includerea în rândul acestor categorii al celor care nu au beneficiat de actualizarea salarizării, cu toate că lucrează de foarte mult timp în sistemul de sănătate. (…) Lucrurile nu sunt perfecte, dar cred că sunt perfectibile şi cred că putem să găsim soluţii inteligente, în niciun caz coercitive, ci stimulative, pentru ca să putem să vă ajutăm în îmbunătăţirea calificării profesionale”, a susţinut Rafila.

El a afirmat că există categorii de personal care desfăşoară activităţi importante pentru funcţionarea acestor unităţi sanitare şi care beneficiază de o „salarizare diferită care nu este în avantajul lor”.

„Motivul pentru care am venit aici este legat de activitatea şi apartenenţa dumneavoastră profesională la sistemul de sănătate, indiferent că sunteţi medici, asistenţi medicali, aveţi alte profesiuni care ajută realizarea actului medical, cred că important este să avem o abordare unitară şi inclusiv din punct de vedere al drepturilor salariale, ca să aduc în dezbatere un subiect pe care am avut ocazia să îl dezbat de mai multe ori, dar pe care încă nu l-am rezolvat, pentru că există categorii de personal, mai ales în spitale, care desfăşoară activităţi importante pentru funcţionarea acestor unităţi sanitare şi care din păcate beneficiază de o salarizare diferită care nu este în avantajul lor”, a mai arătat ministrul Rafila.