Politic

Retrospectiva evenimentelor interne 20-24 iunie 2022

Potrivit Agerpres,  participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) de la Riga, respingerea moţiunii simple la adresa ministrului Educaţiei, depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, demisia din funcţie a ministrului Agriculturii, achitarea fostului preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, anunţul guvernului privind plafonarea cu 50 de bani a preţului carburantului la pompă, cucerirea, de către înotătorul român David Popovici, a două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 20-24 iunie 2022.

AFACERI EXTERNE
* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la 20 iunie, în cadrul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) de la Riga, că România va găzdui din nou, în 2023, Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M.
Preşedintele Iohannis a salutat intervenţia, în cadrul reuniunii, a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu mesajul că Ucraina are nevoie de sprijinul Iniţiativei şi al statelor participante. În acest context, şeful statului a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi cetăţenilor săi.

AFACERI EUROPENE
* Participanţii la Summitul Uniunii Europene au înţeles că trebuie avansat mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la 23 iunie, la finalul primei părţi a reuniunii Consiliului European (23-24 iunie).

POLITIC
* Moţiunea simplă la adresa ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, intitulată „Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor”, şi semnată de 52 de deputaţi USR, a fost respinsă la 21 iunie.

* Camera Deputaţilor a respins, la 21 iunie, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul de lege, iniţiat în 2016 de parlamentari ai PMP, modifica în acest sens articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

* Deputaţii USR şi cei independenţi au anunţat depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Semnatarii documentului arată că ministrul Energiei „şi-a atins limita competenţei cu mult înainte să fie ministru, însă, cu sprijinul inexplicabil al colegilor săi din PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis, el a fost numit în toate guvernele din ultimii ani”.

* Plenul Parlamentului a decis, la 22 iunie, numirea fostului deputat PSD, Iulian Iancu, în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Deputaţi de la USR şi PNL (Cristina Prună şi Violeta Alexandru) au criticat nominalizarea lui Iulian Iancu în această funcţie, susţinând că acesta a promovat în Parlament mai multe legi care au făcut România ”mai dependentă de gazele ruseşti”.

* Plenul Parlamentului a decis, la 22 iunie, numirea candidaţilor Radu Băbuş şi Claudia Cerasela Bănică în Colegiul Director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

* Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunţat, la 23 iunie, că se retrage din funcţie şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, le-a cerut deputaţilor vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Conform unui comunicat transmis AGERPRES, în aceeaşi zi, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii pentru efectuarea urmăririi penale faţă de un deputat din Parlamentul României, la data faptelor şi în prezent având funcţia de ministru, pentru abuz în serviciu. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Concret, DNA arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 9 februarie-11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte dintre subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi din subordine. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective, afirmă DNA.

JUSTIŢIE
* Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă, a informat, la 20 iunie, DNA.

* Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat definitiv, la 20 iunie, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil. Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică. Tăriceanu a fost achitat şi în primă instanţă.

ADMINISTRAŢIE
* Tudor Simota a fost eliberat din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, din 20 iunie. În locul său a fost numit Mihai-Silviu Pocora, vicepreşedinte al Oficiului.

SOCIAL
* La 20 iunie, Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de moratoriu potrivit căruia persoanele juridice şi persoanele fizice afectate de criză vor putea solicita amânarea plăţii ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni.

* Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, o jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciuc, la 23 iunie.