ENERGIE

Boloş: Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate ”’de îndată” pentru autorităţile locale

Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate „de îndată” pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme, a declarat marţi, la Braşov, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu primarii din judeţ, ministrul a prezentat ultimele decizii luate de Guvern, în urma cărora autorităţile locale şi judeţene vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro, o schemă de finanţare din fonduri europene „prin care sunt încurajate măsuri de producere a energiei verzi, atât pe componenta de consum propriu, destinată serviciilor publice gen spitale, şcoli, iluminat public, alimentarea cu energie termică a populaţiei, cât şi pe cea de comercializare”.

„Pentru acestea, noi susţinem ca producerea de energie verde, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare să devină pentru autorităţile locale şi judeţene o prioritate de îndată”, a declarat ministrul, ulterior, într-o conferinţă de presă, adăugând că, în cazul în care vor scădea cheltuielile cu utilităţile, vor rămâne mai mulţi bani pentru dezvoltare, investiţii.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii a fost discutată, de asemenea, problema descentralizării implementării proiectelor de apă şi apă uzată, în contextul în care Compania Apa Braşov desfăşoară, în prezent, un proiect de peste 250 de milioane de euro, în 12 unităţi administrativ-teritoriale.

„A fost o discuţie foarte aplicată, în care domnii primari au fost interesaţi de aceste demersuri pe care noi le-am făcut şi care dau posibilitatea autorităţilor locale să ia în implementare aceste tipuri de proiecte, scopul pe care îl urmărim fiind ca aceste proiecte să fie cât mai repede implementate, iar noi să obţinem o absorbţie cât mai bună”, a spus Boloş.

Ministrul a prezentat, la Braşov, pentru reprezentanţii mediului de afaceri local prezenţi, şi schema de finanţare pentru IMM-uri, prin care acestea vor putea accesa granturi între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru eficienţa energetică şi pentru producere de energie verde, bugetul total fiind, de asemenea, de 500 de milioane de euro.

Întrebat dacă Guvernul are în vedere în următoarea perioadă şi măsuri pentru sprijinirea populaţiei asemănătoare celor prin care s-au acordat subvenţii pentru cei care doreau să-şi monteze panouri solare pe locuinţele proprii, ministrul a precizat: „Există această perspectivă, dar nu aş vrea să mi-o luaţi ca un angajament în spaţiul public. Ne-am gândit şi la această problemă a sprijinirii populaţiei. (…) Am mai avut o măsură (…) şi s-ar putea s-o discutăm din nou, dar mă bucur că am ajuns aici cu schemele de eficientă energetică şi aceste apeluri de proiecte, care sunt o oportunitate foarte bună pentru primării şi mediul de afaceri şi gândiţi-vă că avem 1 miliard de euro în acest sens”.