Politic

Socialiştii bulgari au fost însărcinaţi cu formarea guvernului, ultima şansă de a evita noi alegeri anticipate

Partidul socialist din Bulgaria a primit mandat luni pentru a forma guvernul de la preşedintele Rumen Radev, o ultimă tentativă de a evita noi alegeri anticipate, relatează DPA.

Dacă socialiştii vor eşua, ţara se va îndrepta spre un nou scrutin legislativ anticipat, al patrulea din aprilie 2021.

Coaliţia formată din patru partide condusă de premierul Kiril Petkov şi-a pierdut majoritatea parlamentară în iunie, după ce partidul populist Există un Astfel de Popor al cântăreţului Slavi Trifonov a ieşit din coaliţie.

Petkov este acum numai premier interimar iar partidul său „Continuăm schimbarea” nu a reuşit să formeze o nouă majoritate parlamentară în urmă cu două săptămâni.

Al doilea cel mai partid bulgar GERB, condus de fostul premier Boiko Borisov, a decis să returneze imediat mandatul de a forma un nou guvern. Socialiştii au acum a treia şi ultima şansă de a forma guvernul.

Partidul Există un Astfel de Popor a ieşit din coaliţie din cauza poziţiei guvernului faţă de Macedonia de Nord şi a politicii sale financiare. Celelalte două partide ale coaliţiei – socialiştii şi alianţa Bulgaria Democratică, precum şi unii membri ai partidului antisistem al lui Slavi Trifonov – au rămas loiale guvernului.

Lidera socialistă Kornelia Ninova a spus că cea mai mare forţă politică – în acest caz Continuăm Schimbarea – ar trebui să furnizeze premierul.

Ea intenţionează să înceapă discuţii cu formaţiunea lui Petkov şi ceilalţi doi membri ai coaliţiei chiar de marţi.