Cultură

Peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România, aşteptaţi la Festivalul Intercultural ProEtnica-Sighişoara

Peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România sunt aşteptaţi să participe la ediţia a XVIII-a a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara, care va avea loc în perioada 25 – 28 august, în organizarea Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ).

„Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi cu Consiliul Judeţean Mureş. Finanţatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighişoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic şi pune la dispoziţie domeniul public. Aceasta ediţie îi va comemora pe Carol König şi Aurel Vainer, care au trecut la cele veşnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul şi profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtinca, de la prima ediţie, în anul 2001. La festival sunt aşteptaţi 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media şi peste 10.000 de spectatori”, a anunţat, marţi, preşedintele IBZ, Volker Reiter.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret, programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans şi muzică tradiţionale susţinute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena din Piaţa Cetăţii.

În „Salonul literar” al ProEtnica, patru scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creaţiile, la „Agora dialogului intercultural” vor fi organizate nouă prelegeri, mese rotunde sau simpozioane iar în secţiunea de workshopuri vor fi trei ateliere.

„Programul reuneşte, de asemenea, patru expoziţii de artă şi de fotografie cu patru standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale şi ale altor organizaţii etno-culturale. De remarcat prezenţa minorităţii naţionale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internaţională a festivalului. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România şi Germania au semnat, la Bucureşti, ‘Tratatul între România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa’, care a pus bazele dezvoltării relaţiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece şi Reunificarea Germaniei”, a precizat Volker Reiter, în comunicatul de presă.

Conform organizatorilor, ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum.

„Este, totodată, un model de convieţuire paşnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor şi comoară a dezvoltării şi nu ca un pericol de combătut. Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă şi democratică. El este un semnal că popoarele şi etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie şi genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică. Vă invităm să fiţi alături de participanţi şi de organizatori la aceasta ediţie care, într-un moment complicat pentru pacea Europei aduce pe scenă mesajul paşnic al dialogului intercultural din România ca model pentru dialogul pacifist dintre ţări şi popoare”, a afirmat Volker Reiter, iniţiatorul festivalului.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, la ora 17,00, în Piaţa Cetăţii, urmată de o conferinţă de presă, la ora 18,00, în Sala barocă a Primăriei Sighişoara.

După deschiderea festivă este programată dezbaterea-panel „Promovarea păcii prin nediscriminare şi solidaritate în context de criză”.