ENERGIE

Josep Borrell: UE speră la un acord nuclear cu Iranul în zilele următoare

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian „în zilele următoare”, pe fondul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, transmite AFP.

„Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul”, a spus Josep Borrell după reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE de la Praga.

„Este clar că există un teren de înţelegere, că avem un acord care ţine cont, cred, de preocupările fiecăruia”, a asigurat el.

Uniunea Europeană a prezentat pe 8 august ceea ce a numit un text final pentru restabilirea acordului istoric din 2015, îngropat de fostul preşedinte american Donald Trump.

Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.

Semn al implicării preşedintelui american, Joe Biden a discutat miercuri cu şeful guvernului israelian, Yair Lapid. Washingtonul asigură că Iranul a făcut concesii cruciale şi, în special, a renunţat la cererea de a bloca anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu toate acestea, subiectul inspecţiilor rămâne extrem de sensibil pentru ambele părţi.

Teheranul a cerut recent închiderea unei anchete a AIEA despre urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate, pe care şeful AIEA, Rafael Grossi, o refuză. AIEA a deplâns lipsa unor răspunsuri „credibile” din partea Teheranului cu privire la aceste urme.