Cultură

Cinefilii români au vizionat filmul Ertuğrul 1890 difuzat de Institutul Yunus Emre București

Cu ocazia comemorării a 132 de ani de la scufundarea fregatei Ertuğrul, Institutul Yunus Emre București a difuzat filmul “Ertuğrul 1890”, o coproducție turco-japoneză și unul dintre cele mai importante filme istorice ale cinematografiei turcești.

Institutul Yunus Emre București, care prin proiecțiile de film organizate în toată România împărtășește publicului experiența cinematografică a Turciei, a prezentat cinefililor români în colaborare cu Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București) filmul „Ertuğrul 1890” ce expune povestea Fregatei Ertuğrul, care în anul 1890 a plecat din Istanbul către Japonia și s-a scufundat pe drumul de întoarcere. La evenimentul desfășurat în cadrul Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București au fost prezenți membrii ai Ambasadei Republicii Turcia la București, istorici și academicieni.

 

În declarația sa cu privire la eveniment, coordonatorul Institutului Yunus Emre București, Mustafa Yıldız, a precizat că „Există atât momente fericite, cât și triste trăite în istoria noastră adânc înrădăcinată. Unul dintre aceste momente este și acela al scufundării fregatei Ertuğrul în anul 1890. Astfel vă prezentăm dumneavoastră, iubitorilor de cinema, filmul, ce este pomenit frecvent prin distribuția, efectele vizuale, scenariu și subiect și care expune unul dintre punctele de cotitură ale prieteniei turco-japoneze.”