Politic

Liz Truss va cere membrilor ONU „să apere libertatea” în faţa Rusiei

Noul prim-ministru britanic Liz Truss va cere miercuri ţărilor membre ale ONU „să apere libertatea şi democraţia” în faţa escaladării războiului în Ucraina în primul său discurs de politică internaţională în calitate de şefă a guvernului, relatează AFP.

Ea urmează de asemenea să afirme angajamentul „total” al Regatului Unit şi să lanseze un apel la un vast plan economic liberal – un fel de „NATO economic”.

„Este un moment decisiv în istoria britanică, în istoria acestei organizaţii şi în istoria libertăţii”, ar urma ea să declare, conform unor extrase din discurs citate de AFP, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin anunţase mobilizarea a sute de mii de ruşi pentru a lupta în Ucraina.

„Istoria anului 2022 ar fi putut fi cea a unui stat autoritar care face să-i treacă tancurile peste frontiera unei ţări vecine paşnice şi care îi înrobeşte poporul”, conform textului. „În loc de aceasta, este istoria libertăţii care se apără”.

Angajamentul Regatului Unit în acest domeniu va fi „total”, „împreună cu prietenii şi aliaţii noştri din lumea întreagă vom continua să apărăm libertatea, suveranitatea şi democraţia”, ar urma ea să adauge.

Premierul britanic a sosit luni seara la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, moment-cheie pentru un prim-ministru de doar două săptămâni, notează AFP. Moartea reginei Elisabeta a II-a, la două zile după preluarea funcţiei, şi doliul naţional care a urmat aproape că i-au îngheţat activitatea de debut.

Liz Truss va pleda de asemenea pentru un vast plan economic liberal – un fel de „NATO economic” – bazat pe reducerea impozitelor, o abordare respinsă de preşedintele american Joe Biden înainte chiar de întâlnirea lor bilaterală.

Truss doreşte o economie „mai competitivă”, „care atrage creşterea prin recompensarea inovaţiei, susţinând investiţiile şi întreprinderile”. „Vrem ca oamenii să păstreze o mare parte din banii pe care îi câştigă”, consideră premierul britanic.

Joe Biden s-a declarat „obosit de această economie a scurgerilor” (bogăţia coborând până la cei cu venituri mai modeste).

„Asta nu a funcţionat niciodată”, a comentat el într-un tweet înaintea unei întâlniri bilaterale cu premierul britanic în cursul zilei.

Aceste declaraţii intervin în timp ce premierul face faţă în Regatul Unit unei nemulţumiri tot mai mari a britanicilor în faţa creşterii preţurilor, în special la energie. Guvernul său va prezenta vineri un buget de urgenţă. Liz Truss a indicat deja că unele anunţuri nu vor fi neapărat populare.