Politic

Şeful Statului Major al Apărării – întâlnire cu omologul sârb; au vorbit despre securitatea din Balcanii de Vest

Şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit, joi, cu omologul din Republica Serbia, generalul Milan Mojsilovic, în cadrul vizitei pe care oficialul sârb a efectuat-o în România, de luni până joi, informează MApN.

A fost analizată situaţia de securitate, s-a discutat despre mecanismele de gestionare a crizelor în cadrul iniţiativelor regionale Balkan CHODs Forum (Conferinţa şefilor statelor majore ale apărării din statele din Balcani pe probleme de cooperare militară) şi SEDM Ministerial (Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est), precum şi despre stadiul relaţiilor de cooperare între cele două armate.

În actualul context geopolitic, marcat de războiul Federaţiei Ruse în Ucraina şi de provocările de tip hibrid în Europa, cei doi şefi ai Apărării au subliniat că stabilitatea în Balcanii de Vest reprezintă o prioritate strategică a ambelor armate, precizează sursa citată.

Şeful SMAp a subliniat faptul că obiectivul comun este cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibride în Balcani. „Republica Serbia este un actor important, cu expertiză în problematica Balcanilor de Vest. Am transmis omologului sârb că vom sprijini acţiunile care vizează promovarea stabilităţii în plan regional. Prezenţa militarilor români în misiunile de stabilitate ale UE şi NATO în Balcanii de Vest reprezintă unul dintre instrumentele prin care ţara noastră contribuie la menţinerea securităţii în această zonă”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Programul delegaţiei militare conduse de generalul Milan Mojsilovic a inclus ceremonia de primire şi discuţii la sediul Ministerului Apărării Naţionale din Bucureşti, vizite la Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est şi Academia Forţelor Terestre din Sibiu, respectiv la sediul Batalionului 26 Infanterie din Craiova.