ENERGIE

Amplu exerciţiu SRI cu 300 de experţi care au simulat apărarea în cazul unor atacuri cibernetice

Serviciul Român de Informaţii, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, a organizat la Cercul Militar Naţional, în perioada 3 – 5 octombrie, a şasea ediţie a exerciţiului naţional de securitate cibernetică CyDEx.

Potrivit unui comunicat al SRI, evenimentul, de tip hands-on, a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv cele beneficiare ale proiectului „Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic”, companii cu capital public sau privat, precum şi reprezentanţi din mediul academic.

Pe perioada celor trei zile, participanţii au desfăşurat activităţi comune de soluţionare a unor atacuri cibernetice simulate în poligonul Centrului Naţional Cyberint, cu mai multe niveluri de complexitate şi un grad ridicat de realism.

Un rol important în cadrul exerciţiului a fost atribuit şi personalului tehnic din cadrul entităţilor prezente, care s-a conectat de la distanţă la resursele destinate din cadrul poligonului, în vederea rezolvării incidentelor cibernetice apărute în cadrul celor 7 scenarii.

CyDEx are ca principal obiectiv exersarea capacităţilor de apărare în domeniul securităţii cibernetice împotriva ameninţărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională.

Conform SRI, activitatea a contribuit la conştientizarea nivelului de pregătire şi expertizei tehnice a diferiţilor actori în situaţia unui eveniment care ar putea afecta major spaţiul cibernetic la nivel naţional. În acelaşi timp, exerciţiul a ajutat la dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidentele cibernetice.

Ediţia din acest an a fost sprijinită şi de partenerii din mediul privat: Bitsentinel, PaloAlto Networks, Deloitte, Clico, Enevo şi TrendMicro şi a fost organizată de Serviciul Român de Informaţii (Centrul Naţional Cyberint), Ministerul Apărării Naţionale (Comandamentul Apărării Cibernetice), Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciul de Protecţie şi Pază, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.