Politic

Coreea de Sud a dat undă verde achiziţiei de avioane de luptă F-35 şi interceptoare SM-6

Coreea de Sud a dat luni undă verde unor importante proiecte în domeniul apărării ce privesc noi achiziţii de avioane de luptă F-35 şi interceptoare SM-6, pentru a întări forţa de descurajare în faţa ameninţării militare crescânde nord-coreene, informează Yonhap.

Comisia de promovare a proiectelor militare a aprobat un plan de 3,75 mii de miliarde de woni (2,85 miliarde de dolari) privind cumpărarea de avioane americane nedetectabile de radar până în 2028, a indicat Administraţia pentru achiziţii militare, fără a preciza numărul acestora.

Potrivit Yonhap, este de aşteptat ca Seulul, care deţine în prezent 40 de aparate F-35 produse de Lockheed Martin, să cumpere alte circa 20, în cadrul noului plan.

Avioanele vor consolida sistemul „Kill Chain” de lovituri preventive al Coreei de Sud menit să descurajeze un atac nord-coreean.

Comisia a aprobat de asemenea prima etapă a unui plan pentru achiziţia de interceptoare SM-6 (Standard Missile-6). Acesta, cuprinzând două etape şi estimat la 770 miliarde de woni, se va derula din acest an până în 2031 şi este menit să îmbunătăţească apărarea în faţa ameninţărilor cu aeronave şi rachete.

Forţele navale sud-coreene vor opera interceptoarele de pe distrugătoarele Aegis KDX-III de 8200 de tone pe care intenţionează să le desfăşoare în anii următori.

A primit totodată undă verde un proiect de 1,55 mii de miliarde de woni (880 milioane dolari) pentru dezvoltarea unei arme tactice ghidate sol-sol, până în 2032, pentru creşterea preciziei loviturilor.

Un alt proiect avizat, în valoare de 690 de miliarde de woni (530 milioane dolari), urmăreşte cercetarea şi producţia pe plan local a unei rachete navă-aer ce urmează a fi desfăşurată pe distrugătoarele KDDX de „următoarea generaţie” ale forţelor navale.