Tendinţa de digitalizare face sistemul energetic mai inteligent şi permite consumatorilor să beneficieze de servicii energetice inovatoare, a declarat, miercuri, George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Această tendinţă de digitalizare face sistemul energetic mai inteligent şi permite consumatorilor să beneficieze de servicii energetice inovatoare. În contextul digitalizării şi al securităţii cibernetice mă gândesc la provocările pe care le va aduce proiectul cablului care va lega zona Caspică de Europa şi care, conform Acordului semnat la Bucureşti pe 17 decembrie 2022, va străbate Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria. O astfel de iniţiativă va contribui la îmbunătăţirea securităţii energetice şi va impulsiona procesul de interconectare cu alte ţări”, a spus George-Sergiu Niculescu, la Forumul de Rezilienţă Cibernetică, eveniment organizat de Asociaţia Centrul Român al Energiei, în parteneriat cu Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă din subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Preşedintele ANRE a vorbit despre necesitatea consolidării securităţii cibernetice concomitent cu modernizarea şi diversificarea surselor de energie în vederea asigurării securităţii energetice, cu energie sigură şi durabilă, la preţuri accesibile.
Totodată, el a subliniat importanţa digitalizării şi securizării sistemelor energetice, acest proces aducând multe beneficii deopotrivă pentru întreprinderi şi consumatori.
La finalul discursului, George-Sergiu Niculescu a salutat inaugurarea de marţi, cu ocazia Zilei Europei, a Centrului European de Competenţe în materie de Securitate Cibernetică, în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, precizând că acest centru va reuni resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE în scopul de a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice