Cultură

Cadre militare din cadrul Armatei Române, care au absolvit cursurile de limba turcă și-au primit certificatele

Institutul Yunus Emre continuă activitățile de predare a limbii turce pentru diferite grupuri profesionale din întreaga lume care sunt interesate de limba și cultura turcă.

În cadrul Proiectului de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP) derulat de Institutul Yunus Emre în România au fost și continuă să fie susținute cursuri de limba turcă pentru peste o mie de cadre militare cu diferite grade și poziții în Armata României. În data de 13 iunie 2023 a fost organizată o ceremonie de înmânare a certificatelor celor ce au finalizat cu succes cursurile de limba turcă, ceremonie găzduită de Ambasada Republicii Turcia la București.

La ceremonie au participat Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan, Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale Romane, Contraamiral de flotilă Auraș-Liviu Coman, Atașat al apărării și naval, Comandor Alper Dilsiz, Director adjunct pentru cooperare internațională în domeniul apărării, Dna. Violeta Nicolescu, Reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre, Căpitan Alexandru Boloca, Coordonatorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, membrii Ambasadei Republicii Turcia la București și ai Institutului Yunus Emre.

Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan a precizat: „Văd ca elemente puternice ce întâresc prietenia străveche dintre turci și români activitățile derulate de Institutul Yunus Emre, Proiectul de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP), aducerea cooperării dintre cele două țări prietene și aliate în diverse domenii la un nivel superior. Astăzi, suntem bucuroși să vedem că acest proiect a ajuns la un anumit stadiu. Învățarea limbii turce de către poporul și armata română, care sunt întotdeauna partenerii noștri în probleme strategice precum NATO și Marea Neagră, și învățarea limbii române de către personalul Forțelor Armate Turce, vor fi factori care ne vor spori prietenia și alianța.” Acesta și-a încheiat discursul adresând mulțumiri Institutului Yunus Emre și cadrelor militare ale Armatei Române participante la proiect.

Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale Române, Contraamiral de flotilă Auraș-Liviu Coman a adresat mulțumiri Institutului Yunus Emre pentru proiectul derulat și a subliniat faptul că România fiind una dintre țările riverane Mării Negre numărul personalului vorbitor de limba turcă trebuie să fie mai mare în cadrul Forțelor Navale Române. Dânsul a precizat, de asemenea, că relațiile deja foarte strânse dintre Turcia și România ar trebui să continue să se consolideze pe măsură ce numărul personalului care urmează să fie inclus în proiect continuă să crească.

Coordonatorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız a precizat că: „Proiectul de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP) a început în luna noimbrie a anului 2020. Am derulat acest proiect împreună cu Ambasada Republicii Turcia la București. Putem spune că numărul de angajați din sectorul public implicați în acest proiect și care învață limba turcă sunt de ordinul miilor. Numărul celor care au primit certificate este mult mai mare însă astăzi organizăm o cermonie reprezentativă. Sunt sigur că relațiile strânse dintre Turcia și România vor căpăta dimensiuni diferite prin învățarea limbii, prin cultură și artă. Țin să-mi exprim mulțumirile mele Ministerului Apărării Naționale din România pentru suportul adus derulării acestui proiect.”

Ceremonia ce a continuat cu înmânarea certificatelor, prezentarea darurilor, recitalul de vioară dar și degustarea bucatelor aparținând gastronomiei turcești, a luat sfârșit prin fotografiile de grup.