Politic

Lucian Bode, la Monumentul lui Mihai Viteazul: Patriotismul nu înseamnă zgomot, idolatrie şi orbire

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Lucian Bode, a declarat duminică, la o ceremonie organizată la Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău, că trebuie să vorbim mai mult tinerelor generaţii despre patriotismul autentic, care înseamnă sacrificiu personal şi nu „zgomot, idolatrie şi orbire pentru acceptarea necondiţionată a unor idei”.

„Curajul, mai ales în momentele cheie ale istoriei, este virtutea care ne ajută să rămânem neclintiţi în faţa provocărilor. Astăzi, misiunea noastră este să preţuim sacrificiul personal al înaintaşilor şi să lăsăm tinerelor generaţii o România care să răzbească şi să crească peste timpuri. Să-i învăţăm mai mult despre valorile naţionale, dar fără a cădea într-un naţionalism deşănţat. Trebuie să vorbim mai multe despre patriotism, nu despre cel gol de conţinut, agresiv şi populist. Patriotismul autentic înseamnă sacrificiu personal, nu înseamnă zgomot, idolatrie şi orbire pentru acceptarea necondiţionată a unor idei”, a spus Bode.

Lucian Bode consideră că este important nu doar să rememorăm faptele istorice, ci mai ales să înţelegem mesajul, care, în contextul geopolitic extrem de agitat pe care îl trăim, este despre unitate, echilibru şi responsabilitate.

O ceremonie a fost organizată duminică, pe Dealul Guruslăului, la Monumentul lui Mihai Viteazul, în locul în care, în urmă cu 422 de ani, oştile conduse de marele voievod muntean şi de generalul Basta au învins armata lui Sigismund Báthory.