Cultură

Ministerul Culturii din România împreună cu Institutul Yunus Emre au organizat un eveniment dedicat „Anului Cultural Dimitrie Cantemir” și împlinirii a 100 de ani de la fondarea Republicii Türkiye

Cu prilejul manifestărilor organizate sub egida „Anului Cultural Dimitrie Cantemir”, facsimilul lucrării „Cartea Științei Muzicii după felul Literelor” a lui Dimitrie Cantemir a fost dăruită Statului Român

 

Ministerul Culturii în colaborare cu Institutul Yunus Emre și cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia la București și Turkish Airlines au organizat „Ceremonia de înmânare către Statul Român a replicii lucrării intitulate „Cartea Științei Muzicii după felul Literelor” scrisă de Dimitrie Cantemir și „Concertul albumului „De la Sultan la Regină”; eveniment organizat cu prilejul „Anului Cultural Dimitrie Cantemir” și a marcării a 100 de ani de la fondarea Republicii Türkiye.

La evenimentul organizat la Ateneul Român cu prilejul Anului Cultural Dimitrie Cantemir au participat Alteța Sa Regală Principesa Sofia, Ministrul Culturii Doamna Raluca Turcan, Ambasadorul Republicii Türkiye la Bucureşti, E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, Vicepreședintele Institutului Yunus Emre, Dl. Conf.univ.dr. Kutalmıș Yalçın, Directorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, oficiali români, membrii ai Parlamentului României, ambasadori, iubitori de cultură și artă și nu în ultimul rând reprezentanții mass-media din România și Türkiye.

Ediția în facsimil a cărții lui Dimitrie Cantemir, care nu se găsește în România, a fost dăruită statului român.

 Prin cercetările personale ale domnului Mustafa Yıldız, directorul Institutului Yunus Emre din România, s-a descoperit că originalul ace

stei lucrări se află în Turcia, iar în România nu există nicio copie. Astfel, s-a decis aducerea unei ediții facsimilate în România și oferirea acesteia Statului Român, cu prilejul manifestărilor organizate sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir. Facsimilul acestei lucrări a fost procurat și predat Dnei. Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România,.

În cadrul ceremoniei Ministrul Culturii Dna. Raluca Turcan, i-a înmânat Vicepreședintelui Institutului Yunus Emre „Distincția de Onoare”

, iar Directorului Institutului Yunus Emre din România, Dlui Mustafa Yıldız „Distincția de Excelență”. Distincțiile au fost oferite pentru activitățile desfășurate de Institutul Yunus Emre în România și pentru aportul adus de Institut în consolidarea relațiilor culturale dintre România și Türkiye. Piesele din albumul dăruit de Sultanul Abdülhamid al II-lea Reginei Elisabeta a României au fost prezentate invitaților la concertul susținut de Prof.univ.dr. Evren Kutlay. Invitații au avut ocazia de a vedea „Cartea Științei Muzicii după felul Literelor” și albumul dăruit de Sultanul Abdülhamid al II-lea Reginei Elisabeta a României vernisate în cadrul recepției organizate de Institutul Yunus Emre.

Cartea Științei Muzicii După Felul Literelor

Dimitrie Cantemir a fost un cărturar român care a trăit între anii 1673-1723. A scris lucrări în diferite domenii, inclusiv istorie și muzică. Numele complet al cărtii este „Kitab-ı İlmi’l-Mûsikî âlâ Vechi’l-Hurûfât yahut İşârât-i Perdehây-ı Mûsikî” (Cartea Științei Muzicii după felul Literelor), pe scurt fiind cunoscută sub numele „Kantemiroğlu Edvarı”. Cantemir a scris această lucrare în limba turcă, la Istanbul. Datorită faptului că aceasta conține sute de partituri muzicale scrise cu notația arabă Ebced, (o formă nouă  de numerotație folosind alfabetul arab) cartea este o resursă valoroasă pentru secolul al XVII-lea. Lucrarea scrisă în limba otomană a fost reeditată și transpusă în limba turcă modernă de muzicologul și compozitorul Yalçın Tura, iar, în cartea respectivă, au fost incluse atât versiunile partiturilor muzicale originale scrise cu notația arabă, cât și transpunerea actualizată în partituri muzicale.

Albumul Oferit de Sultanul Abdulhamid al -II-lea Reginei Elisabeta a României

Abdulhamid Han al II-lea, cel de-al 34-lea sultan al Imperiului Otoman, a condus statul și, de asemenea, a fost pasionat de muzică, tâmplărie și de diferite profesii. Abdulhamid Han, care era un bun pianist și cunoștea pasiunea pentru muzică a Reginei Elisabeta a României, cunoscută și sub pseudonimul literar de Carmen Sylva, i-a dăruit acesteia un album de pian creat în anul 1876, când ea a vizitat Istanbulul. Prima parte a albumului, formată din două părți, constă în marșuri otomane, iar a doua parte constă în muzică turcească adaptată la stilul muzical occidental. De asemenea, opera cuprinde compoziții ale conducătorilor din acea perioadă, care erau pasionați de muzică. Mai târziu, Regina Elisabeta i-a făcut cadou lucrarea domnișoarei sale de onoare Eufrosina Grădișteanu.

Albumul a fost păstrat de familia Grădișteanu timp de 100 de ani și a fost pus în vânzare de un colecționar olandez în 2018. Albumul a fost achiziționat de Institutul Yunus Emre în cadrul licitației.