Politic

Ciucă: Investiţia în rezilienţa Ucrainei este o investiţie de securitate pentru toată regiunea de est a Europei

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi că România înţelege foarte bine că Ucraina luptă nu doar pentru libertatea ei, ci şi pentru securitatea întregii Europe, şi a subliniat că investiţia în rezilienţa Ucrainei este o investiţie de securitate pentru toată regiunea de est a Europei.

„Uniunea Europeană şi NATO au susţinut şi vor continua să susţină Ucraina atât cât este nevoie, pe toate dimensiunile necesare. De asemenea, Ucraina a obţinut şi continuă să obţină sprijin şi prin relaţii bilaterale, iar relaţia Bucureşti – Kiev este una care câştigă importanţă încet, dar sigur. (…) România înţelege foarte bine că Ucraina luptă nu doar pentru libertatea ei, ci şi pentru securitatea întregii Europe. Cred de aceea că investiţia în rezilienţa Ucrainei este o investiţie de securitate pentru toată regiunea de est a Europei şi, în fapt, pentru întreaga Europă. Aceasta este prima mare miză a Ucrainei de care toţi cei care judecăm raţional în Europa suntem, evident, conştienţi. Mai există însă şi o altă miză care, cred eu, este chiar mai importantă pe termen lung. Aceasta a doua miză este transformarea europeană a Ucrainei, deci angajamentul Ucrainei pe drumul de integrare în UE. Eu nu am nicio îndoială că agresiunea Rusiei în Ucraina avea ca unul dintre obiective tocmai acela de a împiedica Ucraina să devină o ţară europeană, la fel ca celelalte ţări din UE, scopul real al invaziei era efectiv stoparea drumului european al Ucrainei”, a spus Ciucă la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina sub înaltul patronaj al premierilor României şi Ucrainei.

El a adăugat că îşi doreşte deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, care să confirme pentru toţi, „prieteni şi neprieteni ai Ucrainei”, că această ţară este pe deplin angajată pe un drum mai bun.

„Sprijinind rezilienţa ucraineană, noi, europenii, trebuie în acelaşi timp să pregătim reconstrucţia Ucrainei. E o misiune extrem de grea, mă refer la reconstrucţia ţării în paralel cu transformarea europeană. E însă şi o şansă reală să arătăm forţa modelului european de dezvoltare şi forţa economiei europene. Am discutat în nenumărate rânduri, atât formal cât şi informal, despre sprijinul pe care ţara noastră trebuie să îl acorde în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. România vrea şi poate să joace un rol de frunte în reconstrucţia postbelică a Ucrainei. Parteneriatul strategic dintre ţările noastre, anunţat săptămâna trecută la Bucureşti de preşedinţii Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, ne plasează într-o situaţie privilegiată pentru a participa activ la eforturile de reconstrucţie a Ucrainei. Companiile româneşti de stat şi private pot să lucreze pentru reconstrucţia Ucrainei şi pentru transformarea ei europeană”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a precizat că Ucraina „trebuie deci să câştige războiul de apărare în care este angajată”, dar trebuie să câştige şi „pacea”, devenind ţară membră a UE şi a NATO, aşa cum este şi România.