Cultură

Ziua Mondială a Cafelei Turcești sărbătorită la București și la Constanța de Institutul Cultural Yunus Emre

Institutul Yunus Emre: ”La București și Constanța cafelele sunt din partea casei!”

Cafeaua ocupă un loc important în cultura turcă. Importanța cafelei turcești a fost sporită de  includerea acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii la 5 decembrie 2013. De atunci, ziua de 5 decembrie este sărbătorită drept „Ziua Mondială a Cafelei Turcești” .

Pe lângă gustul ei incontestabil, cafeaua turcească, care are un loc foarte important în cultura și tradiția turcă, se prezintă asemenea unei ceremonii, întrucât se diferențiază de alte cafele prin modul ei de servire, prin modul tradițional de preparare, prin ceașca deosebită și nelipsitul pahar cu apă și bineînțeles deliciosul rahat turcesc.

Institutul Yunus Emre București a sărbătorit Ziua Mondială a Cafelei Turcești alături de cursanții ce frecventează cursurile de limba turcă. După ce lectorii Institutului au explicat cursanților importanța cafelei turcești în cultura turcă, a avut loc și o demonstrație de preparare a licorii negre. Oaspeții au avut ocazia de a prepara și degusta cafeaua turcească.

Alături de cafea a fost preparat și desertul tradițional turcesc Güllaç. La evenimentul desfășurat în clădirea Institutului, cursanții au primit informații detaliate de la profesori, începând cu etimologia cuvântului Güllaç până la materiile prime ale ingredientelor, astfel învățând toate etapele preparării Güllaç, unul dintre gusturile indispensabile ale bucătăriei turcești, pe care mai apoi l-au pregătit  și l-au gustat.

Și la Constanța a fost sărbătorită Ziua Mondială a Cafelei Turcești cu delicii  precum rahatul sultanului, desertul Güllaç și bineînțeles cafeaua tucească.

La evenimentul desfășurat la Constanța au participat Decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Conf.univ.dr. Alina Buzatu, Coordonatorul specializării Limba și Literatura Turcă, Conf.univ.dr. Neriman Hasan și Dr. Berrin Özcan, cadru didactic al aceleași specializări, studenții din cadrul facultății, studenții cetățeni turci care se află la Universitatea Ovidius din Constanța prin programul Erasmus și cursanții ce participă la cursurile de limba turcă în cadrul institutului nostru.

În cadrul evenimentului au fost prezentate istoria, trăsăturile și reflexia cafelei turcești în cultura turcă. În urma prezentării, pentru a ne îndulci conversațiile în limba turcă, alături de cei aproximativ 40 de elevi iubitori ai limbii și culturii turce și de cadrele didactice, Conf.univ.dr. Neriman Hasan și Dr. Berrin Özcan, am preparat rahatul sultanului, unul dintre deserturile ce au reușit să dăinuiască până în zilele noastre avându-și originile în bucătăria otomană din secolul al 18-lea precum și unul dintre cele mai apreciate deserturi ale bucătăriei turcești, Güllaç. Elevii au petrecut momente foarte emoționante și distractive, în timp ce au învățat cum să prepare deliciile turcești.

Ştiind că o cafea turcească leagă o prietenie pentru patruzeci de ani, am zis să ne îndulcim conversațiile în limba turcă degustând dulciurile tradiționale turcești.

Cu prilejul Zilei Mondiale A Cafelei Turcești i-am oferit Decanului Facultății de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Conf.univ.dr. Alina Buzatu un set de cești de cafea turcească, iar  doamna decan a oferit bibliotecii Institutului Yunus Emre Constanța un set de cărți. Evenimentul s-a încheiat cu un atelier de pictură pe apă – Ebru.