Cultură

Ambasadorul Republicii Turcia în România prezent la Constanţa la Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară”

Ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, a efectuat prima vizită de la începerea mandatului său diplomatic în România, la Constanţa, sâmbătă, 23 martie. Diplomatul turc a onorat invitaţia Uniunii Democrate Turce din România de a lua parte la Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară”, eveniment organizat anual de UDTR pentru a marca Nevruzul, sărbătoare a lumii turce.
„Este o mândrie și o onoare deosebită să mă aflu alături de dumneavoastă în calitate de ambasador al Republicii Turcia în România. În timpul mandatului meu de consul general al Republicii Turcia la Constanța, încheiat în anul 2013, am sărbătorit împreună, turci , tătari și prieteni români atât sărbătorile religioase cât și cele laice. În acea perioadă am legat relații de suflet cu etnicii turci și tătari dar și cu românii. Comunitățile turcă și tătară care trăiesc pe aceste meleaguri au format un pod trainic de prietenie între țările noastre. Faptul că, etnicii turci ocupă funcții importante la nivelul autorităților locale și centrale și în același timp își păstrează valorile identitare este pentru noi un motiv de bucurie. Cu această ocazie doresc să mulțumesc autorităților române pentru contribuția lor la perpetuarea modelului de conviețuire dobrogean pe care am avut ocazia să îl întâlnesc aici. “, a afirmat ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz.
În discursul său, diplomatul turc a abordat şirelaţiile bilaterale româno-turce subliniind faptul că,Turcia și România nu împart numai același spațiu geografic ci și o istorie și o cultură comune. „Am sărbătorit de curând 140 de ani de relații diplomatice dintre Turcia și România, relațiile noastre continuă, iar parteneriatul nostru strategic este mai puternic pe zi ce trece. Voi face tot ce îmi stă în putință pe durata mandatului meu ca parteneriatul strategic și relațiile dintre țările noastre să devină mult mai solide”, a declarat ambasadorul Füsun Aramaz la Constanţa în faţa membrilor comunităţii turce.
În cadrul festivalului interetnic „Primăvara comunitară” au evoluat ansamblurile folclorice: „Delikanlılar”, „Filizler”, „Kardelen” (UDTR), „Can Renkler” (UDTTMR), „Elpis” (CEEC), „Armânamea” , „Mlădițe dobrogene” (coordonator Elena Dordea) și solista Cristina Ermilov (CRLR). Conform declaraţiei preşedintei comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, festivalul interetnic „Primăvara comunitară” este o manifestare interculturală care promovează valorile identitare ale minorităţilor naţionale şi dialogul intercultural,construit în jurul multiculturalității zonei Dobrogei, prin îmbinarea tradițiilor comunităţilor etnice.”
Printre invitaţii prezenţi la festivalul interetnic „Primăvara Comunitară” s-au numărat: subsecretarul de stat al DRI, Aledin Amet, subprefectul județului Constanța, Şenol Ali, muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, secretarul general adj. din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Levent Accoium, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, președintele TIAD București, Güven Güngör, precum şi numeroşi membri ai comunităţii turce.

Redacția AY MEDIA