Cultură

Săptămâna Culturii Turce va fi celebrată la București

Institutul Yunus Emre organizează în perioada 3-7 Aprilie la București o serie de evenimente cu ocazia celebrării Săptămânii Culturii Turce.
Vor avea loc expoziții de fotografie și ceramică turcească, recitale de vioară și de violoncel, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic și un spațiu de expoziție deschis publicului larg, cu scopul consolidarii interacțiunii reciproce dintre societatea actuală și patrimoniul artistic și cultural moștenit.
Săptămâna Culturii Turce își propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanță istorică deosebită la nivel internațional, organizând expoziții, seminarii și ateliere în mai multe țări.
În anul 2019, adus în atenția publicului este situl Göbeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă realizată vreodată de om.

Programul ediției 2019 este:
3 aprilie

19:00 – Deschidere Zilele Culturii Turce la București și recital de vioară susținut de artista Alina Horez (Casa Diham Tineretului)
4 aprilie
13:00 – Recital de vioară cu Alina Horez și expoziție de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est și din situl Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)
14:00 – Conferința Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)
19:00 – Expoziție de ceramică turcească ‘Civilizații anatoliene’ și cocktail cu preparate tradiționale turcești și cafea (Muzeul de Istorie)
20:00 – Proiecție de film – O poveste lungă, r. Osman Sınav (Cinema PRO)
5 aprilie
11:00 – Masterclass de violoncel cu artistul Uğur Işık (Universitatea Națională de Muzică Bucureşti)
12:00 – Prezentare Arta ceramică turcească (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)
13:00 – Atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaționale de Ceramică IAC și al NCECA din SUA (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)
15:00 – Masterclass de gastronomie turcească (Restaurant Aperto)
18:00 – Seminar – Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe. Invitat Celal Uludağ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Şanlıurfa, coordonator ştiințific al şantierului arheologic Göbeklitepe (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

6 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium
11:00 – 20:00
Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.
Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)
13:00 – Intâlniri Business to Business
19:00 – Concert Uğur Işık
7 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium
11:00 – 17:00
Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.
Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)
13:00 – Intâlniri Business to Business
La evenimentele din 4 – 5 aprilie intrarea este liberă iar locurile sunt limitate și se pot rezerva la nr. 021.211.13.16. Intrarea este liberă pentru expoziția din 6 – 7 aprilie.
Detalii despre eveniment pe FB: https://www.facebook.com/yeebukres/.
Institutul Yunus Emre, prin Zilele Culturii Turce, plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.
Evenimente ce au ca temă principală “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura simultan și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.
Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.