PoliticUncategorized

Ambasadorul României în Republica Turcia a predat mandatul Președinției Rotative a Consiliului Uniunii Europene ambasadorului Finlandei

La 1 iulie 2019, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă a predat mandatul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene ambasadorului Finlandei în Republica Turcia, Pekka Voutilainen, în cadrul unui prânz de lucru. Diplomatul român a trecut în revistă realizările Președinției României, cu accent asupra palierului politic al relației UE-Turcia și a urat succes colegului finlandez în realizarea mandatului său în Republica Turcia. Șeful misiunii diplomatice finlandeze a prezentat succint prioritățile mandatului țării sale la Președinția Consiliului UE și a exprimat încredere în cooperarea la Ankara între statele trio-ului România-Finlanda-Croația.
În perioada exercitării de către România, pentru prima data, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Turcia a avut o activitate dinamică, atât la nivel politic, dar și de diplomație publică și culturală, care a fost deosebit de apreciată de către partenerii turci și corpul diplomatic, evenimentele Misiunii diplomatice fiind intens și pozitiv mediatizate în presa turcă și română.
Preluarea Președinției de către România a fost deschisă la Ankara printr-un eveniment inedit, expoziția de fotografie ”Turcia văzută prin ochii diplomaților Uniunii Europene” care a implicat majoritatea statelor membre acreditate în Republica Turcia. Ulterior, expoziția a fost prezentată cu ocazia celebrării Zilei Europei, la 9 mai 2019, și la Terminalul Plecări Internaționale din cadrul Aeroportului Istanbul, unde a putut fi admirată de către publicul internațional care a tranzitat aeroportul până la 30 iunie 2019, data încheierii mandatului președinției României.
Acțiunile politice au fost reprezentate de vizita vicepreședintelui Turciei în România, a ministrului afacerilor externe al României în Turcia, precum și alte vizite de lucru la București și Ankara. Ambasada României a organizat și o conferință cu tema Agendei de Securitate Globală a UE cu participarea ministrului afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, și a ministrului adjunct al afacerilor externe al Turciei, Faruk Kaymakcı. De asemenea, vicepreședintele Republicii Turcia, Excelența Sa domnul Fuat Oktay, a acceptat invitația Ambasadei de a participa ca invitat de onoare la cina tradițională de iftar oferită de către Președinția română ambasadorilor statelor membre UE acreditate la Ankara.
Alte evenimente speciale au fost reprezentate de lansarea primului zbor cu balonul cu aer cald în Cappadocia sub sloganul ”Fly RO – EU!”, iluminarea turnului Atakule – simbolul capitalei Ankara, în culorile drapelului României, precum și organizarea unei prezentării de modă de excepție a unor costume populare românești și creații moderne special realizate pentru celebrarea Iei Românești la Ankara în perioada mandatului Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, în această perioadă a fost inaugurat bustul proeminentului diplomat și om politic român, Nicolae Titulescu, pe renumitul bulevard Atatürk din capitala Turciei, a fost organizată Ziua Culturii Române în cadrul Universității Ankara, precum și un concurs de eseuri despre relația România-Turcia în cadrul Facultății pentru relații internaționale a Universității Bilkent. Seria de evenimente de diplomație publică a cuprins și celebrarea Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii alături de reprezentante din mediul politic, academic și de afaceri din Turcia, ai membrilor comunității românești, dar și organizarea unui eveniment caritabil în sprijinul copiilor refugiaților sirieni din zona metropolitană Ankara.