La cea de-a 61-a reuniune plenară a COSAC de la Bucureşti din 23-25 iunie 2019, parlamentarii statelor membre şi-au exprimat opiniile cu privire la politicile Uniunii Europene prin numeroase intervenţii, în cadrul celor 4 sesiuni tematice propuse de Camera Deputaţilor.
“Colaborarea excelentă, în ciuda unor opinii diferite, arată că funcţionează cooperarea dintre comisiile pentru afaceri europene ale parlamentelor naţionale”, a afirmat astăzi preşedintele conferinţei, domnul Angel Tîlvăr.
La reuniunea plenară COSAC participanţii au abordat subiecte legate de politica de coeziune, comerţul internaţional al Uniunii Europene, spaţiul comun european al educaţiei, noile tehnologii şi inovarea, precum şi de problematica Brexit.
Discuţiile s-au axat pe modalităţile şi mijloacele apropierii UE de cetăţeni. Documentele finale ale COSAC acordă o mare importanţă politicii de coeziune, o valoare europeană esenţială, expresie a solidarităţii, care pune cetăţeanul în centrul acţiunilor europene, şi, în consecinţă, necesită un sprijin financiar adecvat.
Contribuţia COSAC subliniază că este important ca instituţiile UE să coopereze mai strâns cu organismele legislative la nivel naţional şi regional.
Totodată, parlamentarii şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea cooperării în domeniul învăţământului superior şi pentru extinderea contribuţiei educaţiei la o societate incluzivă, la o Uniune competitivă pe plan internaţional, care să menţină şi să promoveze valorile europene comune.
În Contribuţia sa, COSAC şi-a exprimat sprijinul pentru reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului în ceea ce priveşte eficienţa, transparenţa şi rezilienţa la provocările secolului XXI.
Parlamentarii au considerat că progresul tehnologic şi, în special, inteligenţa artificială, reprezintă oportunităţi pentru dezvoltarea accelerată a noilor economii bazate pe date şi pe inovare, astfel încât Uniunea să-şi consolideze poziţia de actor global puternic, având în acelaşi timp în vedere, evitarea riscului ce ar putea să apară din extinderea şi dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii.
Deputatul Angel Tîlvăr a concluzionat că “discuţiile au evidenţiat nevoia unei abordări ambiţioase, pentru consolidarea rolului parlamentelor naţionale în procesul de elaborare a politicilor UE, în noua legislatură europeană”.
La sfârşitul reuniunii plenare de la Palatul Parlamentului, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, domnul Angel Tîlvăr, a predat Preşedinţia dimensiunii parlamentare delegaţiei Finlandei, care va conduce reuniunile COSAC în timpul Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului 2019.
La cea de-a LXI-a reunine plenară a COSAC au fost prezenți Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba și Ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea.
Cea de-a 61-a Reuniune plenară a COSAC
Related tags :