Politic

Arta de influență otomană din România prezentată la Ankara

Arta de influență otomană din România, prin ochii a trei cercetatori români. Stefano Ionescu, Niculina Dinu și Aurel-Daniel Stănică au participat la cel de-al 16-lea Congres Internațional de Arte al Turciei, organizat la Universitatea Hacettepe din Ankara.

Experții si reprezentanții unor muzee din România au prezentat cercetarile lor asupra patrimoniului de artă si arhitectură otomană de pe teritoriul României și tehnologiei de ultima generație pentru protejarea acestuia.

Stefano Ionescu, expert in studiul covoarelor anatoliene, a susținut o amplă prezentare despre covoarele transilvănene și legătura lor cu arhitectura otomană. Cecetătorul Nicoleta Dinu de la Muzeul de Istorie “Carol I” din Braila a prezentat audienței descoperirile făcute în urma săpăturilor arheologice din Brăila, săpături care au scos la iveală construcții și o vastă gamă de obiecte din perioada otomană, precum ceramica de Kutahya și monede specifice. Aurel-Daniel Stănica, seful Biroului de Arheologie Preventivă de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea a militat pentru folosirea tehnologiei moderne în identificarea și protecția siturilor arhelogice otomane din Dobrogea, prin utilizarea sistemului integrat de tip geospațial (GIS).

Sursă foto: Ambasada României în Turcia