Politic

Bogdan Aurescu, noul Ministru al Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu , noul ministru de externe al țării, și-a început cariera în MAE, în 1996, îndeplinind diverse funcții. Din septembrie 2004, Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – echipa care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.
Pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.
În perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Din 6 mai 2016, Bogdan Aurescu a fost consilier prezidenţial la Departamentul Politică Externă.
Bogdan Aurescu a preluat protofoliul de ministru de externe de la Ramona Mănescu.