Cultură

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a participat la cea de-a XXXVIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Istanbul

Organizat în complexul expoziţional Tuyap, Târgul Internaţional de Carte de la Istanbul găzduieşte anual peste 150.000 de vizitatori şi aproape 30 de expozanţi străini.

În ultimii ani, România a fost o prezență constantă a Târgului Internaţional de Carte de la Istanbul, cu un stand organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul căruia au avut loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte şi dezbateri.

Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Istanbul au fost scriitorii Cosmin Perţa şi Sînziana Popescu. Cei doi autori au participat la evenimente alături de invitaţii Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir”, de la Istanbul, respectiv Andreea Răsuceanu şi Cristian Fulaş. De traducerea şi moderarea dezbaterilor s-a ocupat Arzu Oren.

Anul acesta, alături de autorii români, la discuţii au participat scriitorul turc Ayşe Övür, poeţii Hilal Karahan,Tunca Çaylant şi Erkut Tokman, autoarea de literatură pentru copii Nevra Bucak, precum şi traducătorul Mesut Şenol.

Pentru a reliefa imaginea complexă a culturii române, doamna Dalila Özbay, istoric de artă, şi-a propus să identifice influenţa temelor tradiţionale în pictura lui Ion Ţuculescu.

Seria de evenimente româneşti s-a încheiat la sediul ICR Istanbul din Piaţa Taksim, unde, după lecturarea a mai multor fragmente din propriile texte, invitaţii au avut ocazia să discute cu reprezentanţii agenţiei literare Kalem şi cu traducătorii din programul de traduceri literare organizat anual de Institutul Cultural “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.