Educație

Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “OVIDIUS” din Constanța, promotor al relațiilor româno-americane

E. S. Victor Jackovich, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost oaspetele Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Domnul Victor Jackovich este diplomat, cu peste 30 de ani de experienţă în domeniu, în posturi dificile sau aflate în zone de conflict. Un profund cunoscător al realităţilor din Europa de Est, fostul spaţiu sovietic şi Balcanii de Vest, în ultima zonă fiind implicat direct în conferinţe internaţionale dedicate conflictului din fosta Iugoslavie.

A lucrat în misiuni diplomatice în Uniunea Sovietică şi România (înainte de 1989) şi a fost primul ambasador american în Bosnia şi Herţegovina şi Republica Moldova. A fost membru în numeroase organizaţii, cu rol consultativ, având ca obiectiv stimularea şi facilitarea tranziţiei către integrare europeană şi democratizare profundă a întregii regiuni est-europene.

Domnul Victor Jackovich a susţinut două prelegeri, în faţa studenţilor noştri, dedicate unor subiecte de mare actualitate: politica externă a Statelor Unite ale Americii în contextul crizelor contemporane, relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europa, rolul NATO astăzi, Parteneriatul Strategic cu România şi importanţa lui.

Au fost oferite interpretări deosebit de interesante, intens conceptualizate, cu privire la subiectele abordate, provenind din îndelungata experienţă acumulată în Europa de Est precum şi din observarea atentă a mecanismelor de analiză şi decizie de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Fiecare dintre cele două întâlniri a depăşit cadrul formal al unui curs: studenţii s-au angajat în dezbateri cu invitatul, prin întrebări pertinente şi provocatoare, pe cele mai actuale subiecte din relaţiile internaţionale.

Referitor la relaţiile româno-americane, invitatul american a apreciat calitatea deosebită a acestora: „relaţiile româno-americane se află pe cele mai solide baze, suntem recunoscători guvernelor şi poporului român pentru sprijinul oferit iniţiativelor americane şi euro-atlantice, cooperarea în cadrul NATO este excelentă iar contribuţiile militare româneşti au fost de o mare valoare. Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări este, de asemenea, pe cele mai solide baze şi va continua în acelaşi sens, în interesul ambelor state”.