Politic

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, împreună cu Terri Sewell, membru al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, împreună cu Terri Sewell, membru al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, aleasă în statul Alabama.
Șeful diplomației române a subliniat caracterul de excelență al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, evocând discuțiile foarte bune dintre Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Președintele SUA, domnul Donald Trump, din 20 august, de la Washington, ocazie cu care au fost abordate căile de aprofundare a celor mai importante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.
Astfel, Bogdan Aurescu a evocat dimensiunea militară și de securitate a Parteneriatului Strategic, reiterând importanța creșterii prezenței militare americane în România, angajamentul ferm al noului Guvern de la București pentru continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar și necesitatea consolidării Flancului Estic, mai ales în sudul acestuia, printr-o participare aliată crescută la Brigada Multinațională, precum și, din punctul de vedere al prezenței navale aliate, în Marea Neagră. Totodată, a exprimat aprecierea statului român pentru parteneriatul durabil cu Garda Națională din Alabama. A evocat în același timp proiectul comun de succes al prezenței în România a facilității antirachetă de la Deveselu, precum și importanța protecției adecvate a acesteia. A menționat în același timp cooperarea tot mai strânsă în domeniul securității energetice și cibernetice și a subliniat angajamentul puternic al Guvernului Ludovic Orban pentru statul de drept și independența justiției.
Ministrul român al afacerilor externe și cei doi oficiali americani au efectuat o scurtă trecere în revistă a evoluțiilor regionale, cu accent pe situația politică actuală din Republica Moldova. Demnitarul român a subliniat importanța pe care România o acordă menținerii traseului european și a exprimat susținerea Guvernului României pentru Executivul de la Chișinău.
Nu în ultimul rând a adresat, cu multiple argumente, membrului Camerei Reprezentanților a Congresului SUA solicitarea de a sprijini eforturile României de intrare în programul Visa Waiver, obiectiv foarte important pentru cetățenii români, care sunt în foarte mare majoritate susținători ai Parteneriatului Strategic cu SUA.
Partea americană a transmis felicitări deosebite pentru preluarea funcției de către noul ministru de externe Bogdan Aurescu, subliniind contribuția sa personală la dezvoltarea, în timp, a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin negocierea Acordului bilateral privind apărarea antirachetă. Totodată, a exprimat puternica susținere bipartizană pentru România și Parteneriatul Strategic bilateral în cadrul Congresului SUA, aprecierea pentru eforturile constante și consistente ale României în consolidarea securității la Marea Neagră și în misiunea NATO din Afganistan, precum și rolul activ și implicat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Totodată, a confirmat continuarea tendinței de scădere a ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetățenilor români, fapt evidențiat de foarte recentele cifre privind anul fiscal 2019. Astfel, aceasta a ajuns la 9,11% (de la 10,44% în 2018), rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu rămas de îndeplinit de către România.