Cultură

Ministerul Culturii caută să identifice cele mai bune soluții pentru a proteja sectorul cultural de repercusiunile stării de urgență instituite la nivel național

Sectorul cultural este foarte afectat de către răspândirea virusului COVID-19 și de declararea stării de urgență pe întregul teritoriu al țării. Astfel, Ministerul Culturii a lansat programul ACCES ONLINE 2020, care permite participanților să își desfășoare activitatea în mediul online.
„Încă din primul moment în care au fost suspendate activitățile cu public ale instituțiilor de cultură, am lansat programul ACCES ONLINE 2020, pentru a veni cât mai repede în sprijinul artiștilor. De asemenea, surse de finanțare pentru aceștia sunt oferite și de alte programe lansate de Ministerul Culturii sau instituțiile subordonate, dar și de unele ONG-uri. Îmi exprim convingerea că, împreună, vom găsi cele mai potrivite soluții astfel încât restricționarea activităților culturale cu public să își diminueze efectele”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Totodată, ministrul Bogdan Gheorghiu a participat în data de 8 aprilie, împreună cu reprezentanți ai Guvernului, la consultări cu reprezentanții industriilor creative ce au vizat identificarea de soluții pentru susținerea persoanelor care activează în domeniul cultural, pe toate palierele.

Discuțiile s-au axat pe măsurile necesare pentru continuarea activității creatorilor prin acordarea de sprijin guvernamental. De asemenea, s-au primit propuneri din partea reprezentanților sectorului cultural, într-un demers de a menține o cultură sănătoasă, inclusiv din punct de vedere economic.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că propunerile avansate în acest dialog vor fi analizate cu toată deschiderea, iar Guvernul va răspunde cu resurse și soluții care să remedieze disfuncționalitățile din industriile creative, provocate de răspândirea COVID-19 și de măsurile de protecție impuse de această situație.