Cultură

84 de ani de la deschiderea pentru publicul larg a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat la data de 14 mai 2020, la conferința de presă organizată de către Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, odată cu împlinirea a 84 de ani de la deschiderea muzeului pentru public. La eveniment au mai fost prezenți: Sergiu Nistor, consilier prezidențial, doamna Dr. Paula Popoiu, Manager al Muzeului Satului și Irina Cajal subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Ținând cont de măsurile de distanțare socială, reprezentanții muzeului au decis, ca în acest an, acțiunile cu public care celebrau, de obicei, Zilele Muzeului Național al Satului, să fie înlocuite de această conferință de presă care aduce în prim plan și măsurile specifice care vor fi instituite odată cu redeschidera muzeelor, pentru public.

Ministrul Gheorghiu a anunțat, în discursul său, faptul că la nivelul Ministerului Culturii se întreprind eforturi pentru redeschiderea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” săptămâna viitoare, în jurul datei de 18 mai 2020, odată cu Ziua Internațională a Muzeelor.

Totodată, în alocuțiunea sa, Ministrul Culturii a punctat condițiile în care Muzeul Satului se va redeschide publicului larg.

„Astăzi, vorbim despre nevoia de a reveni, în mod responsabil, la normalitate. Tot astăzi îmi doresc să apreciem importanța libertății de a alege aceste instituții ale istoriei, dar și ale educației, pentru că muzeele reprezintă adevărați protectori ai trecutului, dar și ai perspectivelor pentru viitor, adevărate remedii împotriva uitării. Sper că am reușit să îi facem curioși pe cei care nu au mai pășit într-un muzeu din copilărie sau care, poate, nu au ajuns niciodată aici, iar rumoarea redeschiderii muzeelor să atragă și public nou, dornic să descopere și să își petreacă timpul liber în mod sănătos. Cultura, în toate formele ei, este și terapie pentru suflet, mai ales în aceste momente pline de încercări”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Mai mult, în contextul declarării de către Academia Română a anului 2020 ca fiind „Anul omagial Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București”, conferința de presă care s-a desfășurat în aer liber a punctat și alte informații și evenimente care vor fi organizate și care se subscriu omagierii prestigiosului sociolog Dimitrie Gusti, în 2020.