Cultură

Guvernul României și Ministerul Culturii au continuat seria dezbaterilor, cu organizatorii de festivaluri

Guvernul României și Ministerul Culturii au continuat în data de 13 mai seria dezbaterilor, cu organizatorii de festivaluri.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și o parte a reprezentanților organizatorilor de festivaluri s-au întâlnit astăzi cu Premierul Ludovic Orban și Vicepremierul Raluca Turcan, pentru a dezbate propuneri și măsuri pentru ieșirea din criza indusă de restricționarea activităților culturale.

Organizatorii au propus includerea companiilor din zona de evenimente (cod CAEN 9001 și 9002) tip festivaluri în fondul pentru ajutorul de stat dedicat IMM-urilor, fond provenit de la Uniunea Europeană. De asemenea, au propus includerea festivalurilor care au deja recunoștere foarte mare, națională și internațională, în strategia concepută pentru turismul cultural.
O altă solicitare s-a referit la acordarea de facilități fiscale pentru sponsorii evenimentelor, pentru a stimula investițiile viitoare în această industrie, aportul sponsorilor fiind esențial pentru susținerea supraviețuirii acesteia.

Ținând cont de impactul pe care antreprenoriatul cultural îl are în dezvoltarea societății, de beneficiile pe care orașele le au prin organizarea de evenimente și festivaluri, unii participanți au solicitat crearea unui grup de lucru pentru sectorul economic din zona culturală, sector care are alte nevoi față de ONG-uri sau instituțiile de cultură administrate de stat.
Ministerul Culturii își manifestă deschiderea față de propunerile primite astăzi, dar și cu alte ocazii, din partea altor reprezentanți ai organizațiilor reprezentative pentru diverse ramuri culturale, și face demersuri pentru a pune în aplicare cât mai multe dintre acestea.

Trebuie menționat că implementarea măsurilor solicitate în această periodă nu este sarcina specifică a unui singur minister, dar Ministerul Culturii va colabora cu toate instituțiile pentru a încerca adoptarea cât mai multor propuneri.