Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 15 mai 2020, prin videoconferință, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene,conform unui comunicat de presă emis de MAE.
Subiectele reuniunii au inclus teme curente de pe agenda externă, precum evoluțiile privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (PPOM) și impactul pandemiei de COVID-19 în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
În cadrul dezbaterii cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, singura opțiune viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța unității la nivelul UE pe acest subiect. În acest context, șeful diplomației române a subliniat necesitatea ca UE să aibă o poziție principială, echilibrată și echidistantă și a evidențiat rolul pe care îl poate avea Uniunea în eforturile de creștere a încrederii între cele două părți, inclusiv în contextul generat de epidemia de COVID-19, precum și pentru crearea climatului necesar pentru reluarea negocierilor directe între cele două părți implicate.
„România s-a pronunţat în mod constant, şi va continua să o facă, în favoarea angajării ambelor părţi într-un dialog constructiv şi de sprijinire a măsurilor de creştere a încrederii reciproce, ca premisă pentru identificarea unei soluţii durabile. Rolul UE este acela de a acţiona, cu încrederea ambelor părți, ca mediator onest și ca factor de coagulare a actorilor relevanţi, în strânsă cooperare cu cele două părţi, trebuind totodată să aibă în vedere menţinerea unei abordări echilibrate și unitare, pornind de la principiile dreptului internaţional şi de la cadrul juridic agreat la nivelul ONU”, a mai arătat ministrul de externe al României.
Oficialul a reiterat importanța implicării și coordonării cu Statele Unite în dosarul privind PPOM, fără de care nu pot să existe un Proces de Pace viabil și o soluție durabilă.
În egală măsură, salutând noul guvern israelian, Bogdan Aurescu a exprimat speranța că va fi posibilă o strângere a relațiilor UE-Israel, sugerând organizarea unei noi reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Israel, precum și crearea unui organism similar europeano-palestinian.
Referitor la impactul pandemiei de COVID-19 în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, miniştrii au fost de acord cu necesitatea consolidării sprijinului şi reafirmării solidarităţii UE faţă de statele din regiune, care se confruntă cu consecinţe de natură socio-economică cauzate de pandemie. Ministrul român de externe a subliniat situaţia şi mai dificilă cu care se confruntă statele fragile, unele dintre acestea afectate suplimentar de conflicte.
„Aş dori să semnalez impactul extrem de sever, atât în plan sanitar, cât şi la nivel socio-economic, pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra statelor fragile din regiune, confruntate cu conflicte de natură militară, cu posibile consecinţe negative şi în planul stabilităţii politice. Din această perspectivă, consider că o încetare durabilă a focului în toate aceste conflicte este o premisă esenţială pentru combaterea cu succes a pandemiei”, a subliniat Bogdan Aurescu.
De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și-a exprimat susținerea pentru organizarea cât mai curând posibil a Summit-ului Parteneriatului Estic, atunci când condițiile o vor permite. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că angajamentul UE față de partenerii din Parteneriatul Estic trebuie să continue să fie solid și tangibil, organizarea Summit-ului UE-Balcanii de Vest fiind un exemplu pozitiv în acest sens.