Cultură

”Sigmund Weinberg – pionier al cinematografiei otomane” – Centrul de Studii Turce

Centrul de Studii Turce organizează o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce având de această dată ca temă fotografia și cinematografia, într-un format special care include o vizionare de film și o dezbatere live.
Intâlnirea CST cu numărul 30, desfășurată online, aduce în prim plan un personaj mai puțin cunoscut în România, dar care a marcat istoria cinematografiei otomane și turce: Sigmund Weinberg.

Născut în 1868 într-o familie de evrei așkenazi și având naționalitate română, Sigmund Weinberg a fost fotograf și regizor oficial al sultanilor Abdul Hamid al II-lea și Mehmed al V-lea Reșid.
Dr. Savaș Arslan regizează un documentar care prezintă povestea lui Sigmund Weinberg, prezentat pe 2 iulie 2020 în premieră mondială la Muzeul de artă modernă Istanbul Modern.
Ilustrând viața socială a Istanbulului la începutul secolului XX, documentarul urmărește evoluțiile tehnologice ale perioadei, de la aparatul de fotografiat la gramofon și de la cinema la automobile. În același timp regizorul îi regăsește pe membrii familiei lui Weinberg, împrăștiați pe cinci continente și prezintă deschiderea primului cinematograf din Istanbul în 1908.
Docu-comentariul Sigmund Weinberg oferă un studiu aprofundat asupra fotografului oficial, producătorului de film și regizorului sultanilor. Folosind un limbaj ingenios, filmul include interviuri cu istoricii de film Burçak Evren, Giovanni Scognamillo și Marian Țuțui, în timp ce compară și contrastează jocul de lumini și umbre și cinematografia prin exemplele Karagöz și Weinberg.

Docu-comentariul, cum îl intitulează regizorul, Savaș Arslan, va putea fi vizionat de către prietenii Centrului de Studii Turce, la 2 săptămâni de la premiera mondială, cu subtitrare în limba engleză.
Invitații lunii iulie sunt regizorul și criticul de film Savaș Arslan și istoricul de film Marian Țuțui.

Dr. Savaș Arslan este conferențar de film și televiziune la Universitatea Bahcesehir din Istanbul, Turcia. Este coeditorul Media, Cultură și Identitate în Europa și autorul cărții ”Cinema in Turkey: A New Critical History” apărută în 2010. Dr. Arslan a publicat articole despre cinematografia, artele și cultura turcă într-o varietate reviste internaționale.

Dr. Marian Țuțui este cercetător ştiinţific III la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” din anul 2014, iar din ianuarie 2018 conduce Sectorul Artele spectacolului. Teatru şi film. Între 1993 şi 2013 a lucrat la Arhiva Naţională de Filme, din anul 1996 fiind redactor-şef (curator). Este autor al lucrărilor ”O scurtă istorie a filmului românesc” 2011, cu o versiune în limba chineză, traducător Wang Yao, format e-book, Beijing, 2018; ”Orient Express. Romanian and Balkan Cinema”, 2011, ”Ada-Kaleh sau Orientul scufundat”, 2010; ”Fraţii Manakia şi imaginea Balcanilor”, 2009.

Program:
14.00-17.00
Documentarul, cu subtitrare în engleză, va fi disponibil timp de 3 ore pentru vizionare pe platforma vimeo, între orele 14.00-17.00. Linkul și parola de acces vor fi anunțate înainte de eveniment.
17.00-18.00

Savaș Aslan și Marian Țuțui vor fi învitații CST la o discuție despre personalitatea lui Sigmund Weinberd, realizată pe platforma zoom, în limba engleză și transmisă online pe pagina de facebook CST.

Evenimentul va fi moderat de conf.univ.dr. Silvana Rachieru, coordonatorul Întâlnirilor CST. Invitații vor putea răspunde întrebărilor adresate în timp real pe pagina CST.