Cultură

SAMER 2020

Ministerul Culturii a lansat la data de 10 iulie, SAMER 2020 – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României 2020. Starea de urgenţă şi starea de alertă au generat noi reguli de petrecere a timpului liber, în condiţii speciale. Astfel, instituţiile de spectacol s-au adaptat și au descoperit noi spaţii urbane care să fie utilizate pentru evenimente de care publicul să se poată bucura în siguranţă.

„Îmi doresc ca toţi managerii instituțiilor de spectacol să găsească soluții creative și spații alternative pentru desfășurarea evenimentelor, dar fără a face rabat de la regulile de sănătate. În urma discuțiilor cu managerii de instituții culturale din subordinea Ministerului Culturii am pregătit această stagiune estivală, adaptată situației curente. Va fi o stagiune în aer liber care are potențialul de a atrage public nou. Să nu uităm că artele spectacolului au debutat acum mai mult de 2500 de ani în aer liber şi doar de 500 de ani acestea se regăsesc în spaţiu închis”, a declarat ministrul culturii Bogdan Gheorghiu”.

Stagiunea estivală de muzică şi operă a României 2020 implică 11 instituţii care vor organiza propria stagiune outdoor:

1 Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”;

2 Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;

3 Filarmonica „George Enescu“;

4 Opera Maghiară din Cluj-Napoca;

5 Opera Naţională Bucureşti;

6 Opera Națională Română din Cluj-Napoca;

7 Opera Naţională Română din Iaşi;

8 Opera Naţională Română din Timişoara;

9 Teatrul Muzical „Ambasadorii”;

10 Teatrul Naţional de Operetă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța;

11 Teatrul Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian“.

Spectacolele organizate de aceste instituții vor fi promovate pe pagina Facebook a Ministerului Culturii sub #SAMER, așa încât publicul să poată avea acces la întregul program de spectacole care vor avea loc în această vară.