Politic

Șeful Statului Major al Apărării la Comitetul Militar al Uniunii Europene

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat în perioada 8-9 iulie, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC) din Bruxelles, în formatul șefilor Apărării.

Șefii Apărării din statele UE au evaluat reziliența Uniunii dovedită în acțiunile de limitare a răspândirii COVID-19. Între lecțiile învățate din acest proces s-a desprins necesitatea existenței unei structuri eficiente de comandă-control și sprijin a UE, bazată pe funcționarea unui sistem adecvat de comunicații și informatică. Între subiectele aflate pe agenda reuniunii s-a numărat și tema migrației. Anticiparea fenomenului migratoriu și cunoașterea rutelor utilizate de către fluxurile de migranți către Europa îmbunătățesc mecanismele de răspuns la criză ale Uniunii Europene. De asemenea, șefii Apărării au stabilit că implicarea altor organizații internaționale, în special ONU și Uniunea Africană, pentru asigurarea securității pe continentul african amplifică nivelul de îndeplinire a misiunilor europene de instruire militară din Republica Centrafricană, Mali și Somalia.

În privința elaborării unui instrument de orientare strategică în planul analizei amenințărilor, generalul-locotenent Daniel Petrescu a subliniat importanța corelării acestui instrument cu strategiile care definesc funcționarea Uniunii Europene, dar și cu orientarea strategică a NATO. Totodată, a susținut că direcția principală de efort în domeniul cooperării UE-NATO este întărirea capacităților de apărare și securitate ale Uniunii Europene în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul Organizației Tratatului Nord-Atlantic.

În cadrul EUMC, șefii Apărării din țările UE discută analizele militare pregătite de Statul Major al Uniunii Europene (EUMS), prezintă puncte de vedere și armonizează pozițiile naționale, propunând cursuri de acțiune în domeniul apărării și securității comune europene.