Politic

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la cea de-a 4-a ediție a Black Sea and Balkans Security Forum 2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, 5 septembrie 2020, la sesiunea de închidere a lucrărilor celei de-a 4-a ediții a Black Sea and Balkans Security Forum, organizat de către think tank-ul New Strategy Center, care s-a desfășurat între 4 și 5 septembrie 2020, la București.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a analizat conceptul de reziliență, care se află pe agendele NATO și UE de mai mulți ani și a cărui importanță a crescut semnificativ și în alte domenii, precum sănătatea publică, în contextul provocat de pandemia de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interdependențele dintre conceptul de reziliență și aspecte precum amenințările hibride și comunicarea strategică și combaterea dezinformării. În prezentarea sa, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanța aplicării acestui concept și pentru regiunile din vecinătatea Uniunii Europene și a NATO, ca răspuns la tendințele geopolitice actuale.

Ministrul afacerilor externe a reliefat principalele consecințe ale actualei crize pentru regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, evoluții care constituie o preocupare constantă și care se suprapun peste situația complexă de securitate din cele două regiuni. O evoluție îngrijorătoare aparte este resimțită în mediul informațional, devenit din ce în ce mai vulnerabil la pericolele „infodemiilor”, respectiv operațiuni de dezinformare, care pot alimenta atitudini extremiste în regiune și pot pune în pericol consolidarea democrațiilor și continuarea parcursului european și euro-atlantic, tocmai într-un context în care acesta oferă singura soluție reală.

Șeful diplomației române a făcut, totodată, o trecere în revistă a eforturilor pe care Uniunea Europeană, Alianța Nord-Atlantică, respectiv România ca stat membru a acestor organizații sau la nivel național, le-au depus în acest context complex, inclusiv pentru sprijinirea țărilor din vecinătate. Acestea s-au desfășurat atât la nivel politic, de exemplu prin deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE a Republicii Macedonia de Nord și a Albaniei, cât și prin acordarea de ajutoare imediate pentru depășirea crizei sanitare statelor din Balcanii de Vest și partenerilor estici ai UE.

Ministrul afacerilor externe a adresat mulțumiri organizatorilor și a invitat la o multiplicare a evenimentelor de acest tip, subliniind că activitatea societății civile și a comunității de experți reprezintă un real sprijin pentru activitatea MAE și pentru procesul de durată prin care diplomația română identifică cele mai importante lecții învățate din actuala criză și se adaptează la noile evoluții globale, transatlantice, europene și regionale.