Travel

HALFETI – orașul scufundat

Halfeti este un district al provinciei Sanliurfa. Este unul dintre cele mai neobișnuite situri din Turcia, deoarece orașul vechi este în mare parte scufundat în apă după o construcție de baraj. Chiar dacă o parte din Halfeti se pierde sub apă, are o moștenire culturală foarte bogată și frumuseți, ca un paradis ascuns. Halfeti se bucură de o specie de trandafir, Trandafirul Negru, cunoscut și ca trandafirul „Fata Arabă Plângătoare”, ce Înflorește primăvara și toamna.

Astăzi Halfeti este împărțit în două secțiuni: orașul vechi și orașul nou. Orașul vechi, casele fermierilor, copacii, moscheea etc. au rămas sub apă când barajul Birecik a fost finalizat pe râul Eufrat în 2000. Așadar, locuitorii din Halfeti au trebuit să construiască și să se mute în noul oraș la aproximativ 15 kilometri distanță, numit New Halfeti. Între timp, orașul scufundat – original – Halfeti este numit astăzi ca Old Halfeti.

Întemeierea orașului datează din secolul al IX-lea î.Hr., când a fost stabilit de asirieni cu numele de Sitamrat. În perioada romană a existat aici o așezare cu numele de Akamai, apoi schimbată în Koyla. După romani, sasanienii, arabii, omeiații și abbasizii au condus zona între secolele VI-VIII d.Hr. În secolul al XI-lea, selgiucii și apoi în secolul al XVI-lea otomanii au capturat teritoriul.

Orașul poate fi vizitat cu ajutorul uni bărci mici care pot fi închiriate de-a lungul țărmului. Cele mai dramatice vederi ale Vechiului Halfeti când navigați cu barca sunt casele semi-scufundate din piatră, copaci, minarete ale moscheii, rămășițe ale vechiului castel și ale altor monumente istorice care pot fi văzute deasupra și sub apă . Vă puteți bucura, de asemenea, de vederi unice de pe podul suspendat lung de 135 de metri (443 picioare) peste Lacul Barajului Halfeti.


În jurul lacului există mici restaurante unde puteți gusta bucătăria locală, în special kebabul Halfeti cu vinete sau grătarul de pește Sabut. Vă puteți bucura, de asemenea, de un ceai turcesc sau de o cafea în grădinile de ceai din jurul satului sau la conacul Kanneci, vechi de 200 de ani. În Halfeti puteți vizita satul Savasan (sau Batikkoy), Rumkale și Beresul. În apropiere de Halfeti puteți face o plimbare și în orașul Gaziantep.