Politic

Convorbire telefonică a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Kiril Petkov.

Cei doi premieri au abordat pe larg agenda bilaterală, insistând pe componentele de interconectare peste Dunăre și dragare a șenalului navigabil al fluviului.

Procesele europene curente, respectiv cooperarea pentru aplicarea Green Deal și PNRR, s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a abordat problema coridorului vertical dat de interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria care dă substanță proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Partea bulgară a subliniat prioritatea pe care o acordă acestui interconector.

Premierul bulgar a lansat invitația organizării la Sofia, în lunile septembrie-octombrie, a unei ședințe comune de guvern între România și Bulgaria. Cei doi prim-miniștri au convenit că, anterior acestei ședințe, în cel mai scurt timp, va avea loc o vizită a premierului bulgar Kiril Petkov la București, însoțit de ministrul Transporturilor și Energiei, pentru a pregăti acordurile viitoarei ședințe de guvern.

Cei doi șefi de guvern au împărtășit evaluări asupra situației de securitate din regiune, din estul Ucrainei și de la Marea Neagră.