Economie

MINISTRUL ENERGIEI VIRGIL POPESCU A PARTICIPAT LA REUNIUNEA CONSILIULUI CONSULTATIV AL CORIDORULUI SUDIC DE GAZE

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat astăzi la cea de-a opta Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze. Este a cincea participare a României la acest eveniment care se organizează anual, la Baku, Republica Azerbaidjan.

Deschiderea Reuniunii Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a fost făcută de Ilham Aliyev președintele Republicii Azerbaidjan, în prezența Comisarului European pentru Energie Kadri Simpson, a miniștrilor energiei din țările implicate în proiectul Coridorului Sudic de gaze, dar și din țările care doresc să se alăture acestui proiect.

În cadrul intervenției ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze sprijinul constant al țării noastre pentru acest proiect și pentru planurile sale de extindere.

România reiterează propunerea concretă de a include infrastructura de transport oferită de Interconectorul dintre România-Bulgaria și gazoductul BRUA în planul de extindere a Coridorului Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală. Așteptăm cu interes evaluarea pozitivă a acestei propuneri, precum și inițierea cât mai curând posibil a unor discuții între toți actorii interesați, cu privire la opțiunile oferite de această infrastructură regională de transport. Interesul tot mai crescut al multor state din regiune în accesarea volumelor de gaze azere reprezintă o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea viitoare a Coridorului Sudic de gaze care nu trebuie ratată. România este pregătită să se alăture eforturilor de dezvoltare a proiectului Coridorului Sudic de gaze, o infrastructură strategică de transport gaze, necesară pentru stabilitatea securității energetice a Europei. Totodată, am mai transmis că România sprijină, ca stat membru, creșterea cantităților de gaze azere importate în Europa ca parte a procesului de diversificare a surselor de gaz la nivel european”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai complexe proiecte energetice, care a implicat colaborarea a șapte țări și a 11 companii energetice, rezultând un sistem de transport gaze de 3500 de kilometri care a deschis o nouă cale de alimentare cu gaze pentru Europa.

Activitatea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze a avut un rol major în implementarea cu succes a proiectului. La această nouă ediție au fost analizate rezultatele primului an operațional al acestui nou sistem de transport gaze și rolul acestuia în procesul de tranziție și de consolidare a securității energetice a Europei, precum și oportunitatea dezvoltării celei de-a doua faze de dezvoltare a proiectului.

La Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a participat și secretarul de stat George Niculescu, dar și reprezentanți ai companiilor ROMGAZ S.A și OMV Petrom.