Politic

Președintele Klaus Iohannis: România este un aliat puternic şi respectat în cadrul NATO

România este un aliat puternic şi respectat în cadrul NATO, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la ceremonia de Ziua Eroilor organizată în Parcul Carol.

În acest context, ţara noastră beneficiază de „garanţii de securitate”, a adăugat şeful statului.

El a vorbit despre agresiunea rusă asupra Ucrainei şi a subliniat că acest lucru ne face conştienţi că „trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice şi pacea durabilă”.

Şeful statului a evidenţiat solidaritatea ţărilor aliate în faţa agresiunii ruse.

„Astăzi, când la graniţele ţării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea şi libertatea sa, preţuim şi înţelegem cu atât mai mult importanţa sacrificiului eroilor noştri. Toţi cei căzuţi pe câmpurile de luptă şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim, astăzi, într-un stat membru al familiei europene şi euro-atlantice, în care domnia legii este garantată, iar drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi sunt protejate”, a afirmat şeful statului.

El a amintit că „în această zi, aducem un pios omagiu şi militarilor noştri care au plătit, în ultimele decenii, preţul de sânge în teatrele de operaţii unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de ţara noastră, alături de aliaţi şi parteneri, pentru a face lumea mai sigură”.

Iohannis a afirmat că, „generaţie după generaţie, noi, românii, reînnoim angajamentul nostru faţă de valorile fundamentale care au făcut posibilă dezvoltarea statului nostru modern: dragostea de ţară, curajul, abnegaţia, ataşamentul faţă de libertate şi dreptate, democraţie şi statul de drept”.

„Acum este rândul nostru să contribuim la progresul României moderne. Trebuie să înţelegem provocările cu care ne confruntăm şi să luăm toate măsurile necesare pentru ca cetăţenii noştri să fie în siguranţă şi să nu aibă de suferit în această perioadă marcată de volatilitate. România este un aliat puternic şi respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană şi un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii”, a mai declarat preşedintele.

Armata României, a spus Iohannis, „este modernă şi profesionistă şi se află în plin proces de înzestrare şi consolidare a structurii de forţe”.

„În plus, aproximativ 4.000 de militari aliaţi se instruiesc pe teritoriul ţării noastre împreună cu forţele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre”, a precizat preşedintele.

La ceremonie au participat premierul Nicolae Ciucă şi preşedinţii Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor. Aceştia, alături de preşedinte şi de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, au citit numele soldaţilor români căzuţi la datorie de-a lungul istoriei.