EconomiePolitic

Japonia sancţionează încă două bănci din Rusia şi una din Belarus

Guvernul Japoniei a anunţat marţi că va adăuga două bănci din Rusia şi una din Belarus pe lista celor sancţionate după invazia rusă în Ucraina, informează agenţia de presă Kyodo.

Începând din 7 iulie, Banca de Credit din Moscova, Banca Agricolă a Rusiei şi Banca pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie din Belarus vor avea activele din Japonia blocate, iar pentru tranzacţiile cu acestea va fi necesară aprobarea guvernului nipon.

Odată cu adăugarea acestor instituţii financiare, lista neagră a Japoniei include acum 12 bănci ruse şi patru belaruse.

Guvernul de la Tokyo a interzis de asemenea exportul către Rusia al produselor care ar permite întărirea „bazei industriale”. Un oficial guvernamental a declarat că articolele vizate vor fi specificate ulterior.

După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, Japonia a impus Rusiei sancţiuni economice similare celor din Occident, cum ar fi retragerea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” şi blocarea activelor preşedintelui Vladimir Putin şi ale băncii centrale ruse.

Pentru Belarus se aplică acelaşi gen de măsuri, având în vedere sprijinul acordat de această ţară agresiunii declanşate de Rusia împotriva Ucrainei.