Politic

Ziua Aviaţiei/Președintele Iohannis: Modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei, în care subliniază că Forţele Aeriene Române au parcurs „un amplu” proces de modernizare şi consolidare, fiind în prezent „o categorie de forţe omogenă, dinamică şi suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni”.

„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj şi abnegaţie aviaţia română, civilă sau militară. În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoştinţă şi preţuire, pe toţi aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul ‘aripilor româneşti’. Totodată, îi omagiem astăzi şi pe pionierii aviaţiei româneşti – Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli, precum şi pe toţi cei care, prin devotament şi implicare, au contribuit la creşterea prestigiului aeronauticii româneşti la nivel internaţional. Celor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în cadrul Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua şi onora eforturile înaintaşilor, într-un context de securitate complicat”, a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, Forţele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare şi consolidare, fiind în prezent „o categorie de forţe omogenă, dinamică şi suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranităţii spaţiului aerian naţional, participarea la exerciţii şi misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau ale altor situaţii de urgenţă”.

Preşedintele Iohannis a arătat că, în contextul actual, Forţele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns.

„Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securităţii regionale şi euro-atlantice. Invadarea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre. Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO şi al Uniunii Europene, ţara noastră are misiunea de a reacţiona cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune. Cu profesionalism şi implicare totală, Forţele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spaţiului aerian al României şi al celui aliat”, a evidenţiat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că noul mediu de securitate de pe Flancul estic al NATO impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, înzestrate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt.

„În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie”, a precizat Iohannis.

El le-a mulţumit aviatorilor şi membrilor Forţelor Aeriene pentru profesionalism şi spiritul de sacrificiu.

„Dumneavoastră faceţi spaţiul aerian românesc mai sigur şi contribuiţi la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene şi NATO. Vă îndemn să vă pregătiţi continuu şi să daţi dovadă de aceeaşi dăruire şi devotament în toate misiunile pe care le primiţi”, a mai transmis preşedintele Iohannis.